The Killers (film, 1946)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Killers (1946)
Burt Lancaster (sredina) i Ava Gardner (desno) u sceni filma
RežijaRobert Siodmak
ProducentMark Hellinger
ScenarioRichard Brooks
Anthony Veiller
John Huston
Predložaknovela
"The Killers"; autor:
Ernest Hemingway
UlogeBurt Lancaster
Ava Gardner
Edmond O'Brien
Sam Levene
MuzikaMiklós Rózsa
FotografijaWoody Bredell
MontažaArthur Hilton
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
30. 8. 1946 (1946-08-30)
Trajanje103 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

The Killers (sh. Ubice) je američki crno-bijeli film snimljen 1946. u režiji Roberta Siodmaka, koji se smatra jednim od klasičnih ostvarenja film noira.

Radnja se temelji na istoimenoj noveli Ernesta Hemingwaya, koju vjerno prenosi, iako je scenario dodao nove likove i zaplet. Nominalni protagonist, koga tumačli Burt Lancaster, je bivši boksač Ole "Swede" Andreson koga na samom početku filma likvidiraju dvojica plaćenih ubica, iako je ranije bio upozoren na njihov dolazak. Radnja potom prikazuje kako istražitelj osiguravajućeg zavoda po imenu Jim Reardon (koga tumači Edmond O'Brien) pokušava pronaći počinitelje, zaintrigiran time što je Swede indifirentno dočekao smrt.

The Killers, čija se radnja odlikuje višestrukim i kronološki ne-linearnim flashbackovima, je postigao veliki uspjeh i pridonio da Siodmak, koji je dotada uglavnom radio B-filmove, postane jedan od najpoznatijih režisera Hollywooda. Film je također predstavljao prvi veliki uspjeh u karijeri Burta Lancastera, kao i za Avu Gardner koja je ulogom femme fatale postala jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda svog vremena.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]