The Innocents (film, 1961)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Innocents
kino-poster
RežijaJack Clayton
ProducentJack Clayton
ScenarioWilliam Archibald
Truman Capote
(dodatni dijalozi)
John Mortimer
PredložakTurn of the Screw; autor:
Henry James
UlogeDeborah Kerr
Michael Redgrave
Peter Wyngarde
Megs Jenkins
Pamela Franklin
Clytie Jessop
Isla Cameron
MuzikaGeorges Auric
FotografijaFreddie Francis
MontažaJim Clark
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
24. 11. 1961 (1961-11-24) (London)
Trajanje100 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Budžet430.000 £[1]
Bruto prihod1,2 mil. $ (ulaznice u SAD i Kanadi)[2]

The Innocents (sh. Nevini), na području bivše Jugoslavije također poznat i pod naslovom Nevinost, je britanski crno-bijeli horor film snimljen 1961. u režiji Jacka Claytona. Predstavlja adaptaciju pripovjetke Turn of the Screw američkog pisca Henryja Jamesa. Protagonistica, čiji lik tumači Deborah Kerr, je žena koja se javlja na oglas i postaje guvernanta za dvoje djece na usamljenom imanju. Radnja prikazuje kako se pri tome suočava sa nizom neobjašnjivih i zastrašujućih događaja, pri čemu nije jasno da li je imanje opsjednuto duhovima ili je ona sama žrtva duševne bolesti.

The Innocents, za koji su scenario pisali ugledni pisci među kojima je bio i Truman Capote, je režiser Jack Clayton nastojao po stilu učiniti što različitijim od tada popularnih horor-filmova studija Hammer Films. Zbog toga je atmosferu nelagode i užasa po gledatelje nastojao stvoriti korištenjem posebnih tehnika fotografije, osvjetljenja, ali i za tadašnji film relativno rijetke elektronske muzike. Kako bi od dječjih glumaca dobio što uvjerljiviju glumu, do posljednjeg trenutka snimanja zatajio mi je glavne elemente, odnosno obrate u zapletu. Film je imao nakon dovršetka imao određenih problema sa cenzorima BBFC-a, koji su se bunili zbog scene u kojoj protagonistica lik dječaka slučajno poljubi u usta, te je ispočetka dobio X rejting. Na kraju je ipak dobio niži rejting. Poslije premijere je dobio niz pohvalnih kritika, kao i nagrada, a 1962. godine je prikazan i u konkurenciji Kanskog festivala. Poznati režiser Martin Scorsese ga je proglasio jednim od "najstrašnijih filmova", a 2011. je ušao u izbor Time Outovih 100 najboljih britanskih filmova, gdje je završio na 18. mjestu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac Uloga
Deborah Kerr Miss Giddens
Michael Redgrave Ujak
Peter Wyngarde Peter Quint
Megs Jenkins Mrs. Grose
Martin Stephens Miles
Pamela Franklin Flora
Clytie Jessop Miss Jessel
Isla Cameron Anna

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Alexander Walker, Hollywood, England, Stein and Day, 1974 p163
  2. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p229.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]