The Day of the Triffids

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostala značenja, vidi The Day of the Triffids (razvrstavanje).
The Day of the Triffids
omot prvog tvrdoukoričenog izdanja
Autor(i)John Wyndham
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanr(ovi)Science fiction, postapokaliptički roman
IzdavačMichael Joseph
Datum izdanjadecembar 1951
Vrsta medijaštampa (tvrdi & meki uvez)
Stranica304 pp (prvo izdanje, tvrdi uvez)
ISBNISBN 0-7181-0093-X (first edition, hardback)
OCLC broj152201380
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
The Night of the Triffids (2001)

The Day of the Triffids (sh. Dan trifida) je science fiction roman britanskog književnika Johna Wyndhama, koji se smatra klasičnim ostvarenjem postapokaliptičkog žanra.

Protagonist je Bill Masen, biolog koji je postao stručnjak za trifide, neobično visoke, otrovne i pokretne biljke mesožderke nepoznatog porijekla, koje se u bliskoj budućnost svejedno koriste kao izvor goriva. Radnja prikazuje kako zbog izloženosti njihovom otrovu završi u bolnici i tako uspije izbjeći neobični meteorski pljusak koji oslijepi najveći dio čovječanstva; nakon buđenja se nastoji priključiti malenom broju onih koji su sačuvali vid i koji se u nastalom kaosu nastoje ne samo obraniti od gladnih trifida, nego i obnoviti kakvu-takvu civilizaciju.

Wyndham je kao uzor za svoj roman naveo Wellsov Rat svjetova. Kasniji kritičari su naveli da je predstavljao jedno od prvih žanrovskih ostvarenja koje je pokušalo špekulirati od posljedicama globalne kataklizme, odnosno koliko bi čak i oni njome nezahvaćeni mogli preživjeti, odnosno održati civlizaciju lišeni ljudi koji održavaju njenu infrastrukturu.

Wyndhamov roman je postao izuzetno popularan, te je poslužio kao podloga za istoimeni igrani film iz 1962. godine, strip Marvel Comicsa iz 1975. godine (kasnije objavljen u bivšoj Jugoslaviji) te dvije televizijske adaptacije - 1981. i 2009. godine.

Godine 2001. je Simon Clark napisao licencirani nastavak pod naslovom The Night of the Triffids (Noć trifida) koji prikazuje događaje 25 godina nakon kataklizme.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]