The Children's Hour (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Children's Hour
scena iz trailera s natpisom "Može li ružna glasina uništiti nešto što je lijepo?"
RežijaWilliam Wyler
ProducentWilliam Wyler
ScenarioJohn Michael Hayes
PredložakThe Children's Hour; autor:
Lillian Hellman
UlogeShirley MacLaine
Audrey Hepburn
James Garner
MuzikaAlex North
FotografijaFranz Planer
MontažaRobert Swink
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
19. 12. 1961 (1961-12-19)
Trajanje107 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet3,6 mil. $ [1]
Bruto prihod3 mil. $ [1]

The Children's Hour (sh. Dječji sat) je američki crno-bijeli igrani film snimljen 1961. godine u režiji Williama Wylera, poznat kao jedno od prvih modernih hollywoodskih ostvarenja koje je nešto otvorenije koristilo homoseksualnost kao dio svog zapleta.

Predstavlja drugu po redu adaptaciju istoimene drame Lillian Hellman. Protagonistice, koje tumače Shirley MacLaine i Audrey Hepburn, su dvije najbolje prijateljice koje zajedno vode internat za djevojčice. Radnja prikazuje kako jedna od njihovih učenica iz pakosti i osvete započne širiti glasine kako su njih dvije lezbijske ljubavnice, a zbog čega će im oboma biti uništeni životi i karijere.

Wyler je godine 1936. bio režirao prvu adaptaciju iste drame pod naslovom These Three, ali je taj film bio prilagođen tadašnjem strogom hollywoodskom cenzorskom kodeksu te je predmet glasina u njemu bio "obični" heteroseksualni ljubavni trokut. Kodeks se nakon četvrt vijeka ublažio, te je scenarist John Michael Hayes mogao daleko vjernije prenijeti predložak, odnosno zadržati njegov tragični kraj. Iako je film samo implicirao lezbijstvo, i koristio izraze poput "neprirodnog odnosa", Wyler je svejedno, prema svjedočenju MacLaine u dokumentarnom filmu Celluloid Closet iz 1995. godine, bio prisiljen izbaciti pojedine scene kako ne bi izazivao dodatne kontroverze. Film je izazvao dobre kritike, te je bio nominiran za nekoliko Oscara i Zlatnih globusa, ali nije osvojio nijedan; u komercijalnom smislu je predstavljao promašaj.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Balio 1987: str. 171
Literatura

Vanjske veze[uredi | uredi kod]