The Boy with Green Hair

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Boy with Green Hair
kino-poster
RežijaJoseph Losey
ProducentDore Schary
ScenarioBen Barzman
Betsy Beaton
Alfred Lewis Levitt
UlogeDean Stockwell
Robert Ryan
Barbara Hale
Pat O'Brien
Datum(i) premijere
27. 12. 1948 (1948-12-27)
[1]
Trajanje82 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

The Boy with the Green Hair (sh. Zelenokosi dječak) je američki igrani film snimljen 1948. u režiji Josepha Loseya. Po žanru predstavlja kombinaciju drame i komedije. Naslovni lik, koga tumači Dean Stockwell, je dječak kome su roditelji poginuli u Drugom svjetskom ratu i kome, nakon što dozna da je siroče, kosa odjednom dobije zelenu boju. Radnja prikazuje napore njegovih skrbnika i vlasti da taj problem riješe šišanjem, ali kako dječak postaje uvjeren da će njegova kosa poslužiti kao upozorenje protiv novog rata koji bi drugu djecu mogao učiniti siročadima.

Film, čiji se scenario isticao svojim eksplicitnim pacifizmom, je sniman upravo u trenutku kada je studio RKO Pictures preuzeo tajkun Howard Hughes, poznat po svom žestokom antikomunizmu i nastojanju da Hollywood očisti od komunista i ljevičara. Losey, koji je u vrijeme snimanja bio član KP SAD i kome je to bio prvi cjelovečernji film, je zbog toga morao uložiti izuzetan napor da film snimi tako kako bi spriječio Hughesa da intervencijama u scenario iumijeni pacifistički ton film. I on i scenarist Ben Barzman su kasnije završili na Hollywoodskoj crnoj listi.

Usprkos svih poteškoća, The Boy with Green Hair je postigao određen uspjeh, dijelom i zbog muzičke teme koja je koristila motive pjesme Nature Boy, iste godine popularizirane u izvedbi Nat King Colea. The Boy with the Green Hair je kasnije dobio kult status, pogotovo 1960-ih kada su ga prigrlili hipici i drugi predstavnici kontrakulture, prepoznavši sebe u antiestablishmentskom protagonistu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „The Boy with Green Hair: Detail View”. American Film Institute. Pristupljeno 10. V 2014. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]