The Adventure of the Blue Carbuncle

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Blue Carbuncle)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Blue Carbuncle"

Sidney Paget: "'Imajte milosti!', kriknuo je"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1892.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena prosinac 1890.
Klijent(i) nitko
Zločinac/ci James Ryder i Catherine Cusack

"The Adventure of the Blue Carbuncle" (srpskohrvatski: Plavi granat) je jedna od 56 kraktih priča Arthura Conana Doylea o Sherlocku Holmesu, objavljena prvi put u siječnju 1892. godine u Strandu uz ilustracije Sidneyja Pageta. Priča je sastavni dio zbirke The Adventures of Sherlock Holmes.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Dr. Watson posjećuje svog prijatelja, Sherlocka Holmesa, na Božić i nalazi ga kako kontemplira nad starim šeširom što mu ga je donio narednik Peterson zajedno s božićnom guskom što je ispala nekom starcu nakon što su ga pokušali orobiti na ulici. Holmes je gusku ostavio Petersonu, ali se ovaj vratio s plavim granatom što ga je njegova supruga pronašla u grlu guske. Holmes iz promatranja šešira izvlači nekoliko neizgled nemogućih zaključaka o vlasniku šešira, što predstavlja jednu od najpoznatijih dedukcija iz cijelog serijala. Holmes izda oglas o pronađenom šeširu, a kada se na oglas javi izvjesni Henry Baker, vlasnik šešira, svi se Holmesovi zaključci pokažu istinitima.

Zaintrigiran pitanjem kako se granat grofice od Morcara, koji je ukraden iz njezine hotelske sobe, našao u grlu jedne guske, Holmes započinje istragu koja ga vodi do niza trgovaca i kupaca gusaka, a sve s ciljem da pronađe onoga tko je ukrao dragulj. U toj potrazi nalete na Jamesa Rydera, sitnog čovječuljka, koji također traži spomenutu gusku.

Deduciravši već gotovo sve, Holmes uspije natjerati Rydera da progovori te im ovaj ispriča cijelu istinu. Uz pomoć Catherine Cusack, grofičine sluškinje, Ryder je ukrao granat. Misleći kako će biti gonjen za krađu, otišao je do svoje sestre, koja uzgaja guske, i ubacio ga jednoj od gusaka među hranu. Tu je gusku izabrao za sebe, kao poklon, ali je u cijelom metežu izgubio svoju gusku i uzeo krivu. Kada je rasporio krivu gusku, vratio se kod sestre, ali prava guska je već bila prodana vlasniku Alpha Inna, preko kojega je došla do gospodina Bakera. Kako bi sebe osigurali, Cusackova i Ryder su krađu prišili Johnu Horneru, vodoinstalateru koji je radio u grofičinoj sobi u trenutku krađe, a već je ranije bio zatvaran zbog krađe.

S obzirom na sve okolnosti i božićno vrijeme, Holmes odluči pustiti Rydera, smatrajući kako bi boravak u zatvoru od njega učinio još goreg i tvrdokornijeg kriminalca. Ryder bježi na kontinent, a slučaj protiv Hornera će propasti bez njegovog lažnog svjedočenja. Na samom kraju, Holmes pošalje grofici poruku kako ima granat kod sebe i zaključi kako on nije obvezan rješavati policijske nedostatke.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]