The Bastardz

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Bastardz
Muzički rad
Period aktivnosti1990. - danas
Osnivanje1990.
Zagreb
Žanrfunk, pop
Članovi
Trenutni članoviHelena Bastić
Zoran Jaeger
Gojko Tomljanović
Zvonimir Bučević
Krunoslav Levačić
Davor Križić
Davorin Ilić
Ostalo
Nagradevišestruki dobitnici diskografske nagrade Porin
Službene straniceSlužbene stranice sastava

The Bastardz zagrebački je funk sastav osnovan 1990. godine.

Godine 1995. objavljuju svoj prvi diskografski uradak mini LP pod nazivom Your Love, skladba "Tvoja Ljubav" ubrzo je osvojila prva mjesta na svim hrvatskim top ljestvicama. Sastav osim u Hrvatskoj također djeluje i u Nizozemskoj, gdje su dosta prisutni i aktivni. Dobitnici su nekoliko diskografskih nagrada Porin.

Povijest sastava[uredi | uredi kod]

Sastav je osnovan 1990. godine, a originalnu postavu činili su Zoran Jager (električna gitara), Zvonimir Bučević (bas gitara), Goran Markić (bubnjevi), Alan Bjelinski (klavijature) i Miha Hawlina (tenor saksofon). U tom sastavu nastupaju po lokalnim zagrebačkim klubovima te nastupaju kao "kućni sastav" u televizijskoj emisiji Top-Cup. Uz svoje originalne skladbe, snimaju i poznate strane hitove u funk stilu. Sastav 1991. godine prestaje raditi, da bi se ponovo okupio u ljeto 1995. godine. Sastav su tada činili Helena Bastić (vokal) Zvonimir Bučević - Buč (bas gitara), Zoran Jager (gitara), Kruno Levačić (bubnjevi) i Gojko Tomljanović (klavijature). Iste godine sastav objavljuje mini LP pod nazivom Your love s vlastitim materijalom, od kojeg se najviše izdvaja pjesma "Tvoja ljubav". Pjesma je postala veliki radijski i TV hit te je ubrzo osvojila prva mjesta na hrvatskim top ljestvicama. Godine 1996. osvajaju diskografsku nagradu Porin u kategoriji debitant godine. Nakon toga, stjecajem raznih okolnosti sastav prestaje djelovati u toj postavi[1].

Nakon 1996. godine glavnu okosnicu sastava čine Lady Miss Helena (Helena Bastić) i gitarist i skladatelj Jex (Zoran Jaeger), dok uz njih u sastavu izmjenjuju ponajbolji hrvatski i strani glazbenici. Objavili su više studijskih albuma te osvojili tri diskografske nagrade Porin (debitanti godine, 1996., najbolja instrumentalna izvedba i najbolji album urbane klupske glazbe). Objavljivanjem svog prvog albuma hrvatskoj glazbenoj sceni predstavili su novi zvuk, što je rezultiralo poticanjem ideje o osnivanju specijalizirane diskografske kuće Aquarius Records. Također su imali veliki doprinos na pokretanju ideje festivala 'Lagano, lagano'.

Imaju česte nastupe na raznim jazz festivalima i koncertima u zemlji i inozemstvu. Do danas su realizirali desetak Top 10 uspješnica, isto toliko video brojeva, nekoliko studijskih albuma, jednu kompilaciju i jedan uživo album. Osim u sastavu The Bastardz, Lady Miss Helena nastupa kao solistica klasične i jazz glazbe, s obzirom da je diplomirala solo pjevanje na klasičnoj akademiji u Grazu, a Jex svira sa nekoliko uspješnih nizozemskih jazz/acid jazz sastava, s kojima je nastupao po čitavom svijetu. Također je nastupao i kao solist na koncertima sa Big Bandom Hrvatske radio televizije.

Diskografija[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Scena.hgu.hr - Diskografija[mrtav link] - Osobne stranice Zorana Bučevića