The Alamo (film, 1960)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Alamo
kino-poster koji je izradio Reynold Brown
RežijaJohn Wayne
ProducentJohn Wayne
ScenarioJames Edward Grant
UlogeJohn Wayne
Richard Widmark
Laurence Harvey
MuzikaDimitri Tiomkin
FotografijaWilliam H. Clothier
MontažaStuart Gilmore
StudioThe Alamo Company
United Artists
Batjac Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
24. 10. 1960 (1960-10-24)
Trajanje202 min. (promotivna verzija)
167 min. (redovna kino-verzija)
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet12,000.000 $ (proc.)[1]
Bruto prihod7,200,000 $ (kino-ulaznice u SAD i Kanadi)[2]

The Alamo (sh. Alamo) je američki historijski film snimljen 1960. u režiji i produkciji Johna Waynea, poznat kao njegov režijski debi te kao najambiciozniji projekt njegove karijere.

Radnja se događa 1836. u Teksasu za vrijeme rata za nezavisnost i prikazuje znamenitu bitku za Alamo, prilikom koje je mali garnizon teksaških pobunjenika pružao otpor višestruko nadmoćnijoj meksičkoj vojsci. Tri glavna protagonista - koje tumače sam Wayne, Richard Widmark i Laurence Harvey - su zapovjednici obrane pukovnik Davy Crockett, pukovnik Jim Bowie i pukovnik William B. Travis.

Wayne je na ideju da snimi film došao još 1945. godine te angažirao Jamesa Edwarda Granta da napiše scenario. Njegov prvi pokušaj, preko studija Republic Pictures propao nakon svađe oko budžeta; Republic Pictures je na osnovu scenarija godine 1955. snimio film The Last Command u režiji Franka Lloyda. Odlučan da snimi film prema vlastitoj viziji, Wayne je film odlučio snimiti preko vlastitog studija Batjac Productions, a na kraju odlučio i da film režira. Ispočetka je sebi namjeravao dati sporednu ulogu teksaškog vođe Sama Houstona, ali su banke od kojih je uzeo kredit inzistirale da tumači glavni lik, te je na kraju tu ulogu prepustio Richardu Booneu. Snimanje se odvijalo tokom nekoliko mjeseci u Teksasu, gdje je Wayne dao sagraditi repliku historijskog Alama, kasnije poznatu kao Alamo Village i korištenu kao set za druge vesterne i historijske filmove.

Alamo je nakon premijere dobio zamjerke od brojnih historičara, koji su mu zamjerali netočnu kronologiju i izmišljanje događaja. Kritičari su ga, pak, njegov sadržaj - koji se posebno odnosi na govore u kojima likovi ističu svoje republikanstvo i patriotizam - smatrali odrazom Wayneovih desničarskih ideja, odnosno u meksičkoj vojsci Santa Anne vidjeli alegorijski prikaz Sovjetskog Saveza kome se slobodarske SAD moraju oduprijeti po svaku cijenu. Usprkos mlakih kritika, film je imao izuzetnu gledanost, a pjesma The Green Leaves of Summer je postala veliki hit; to, međutim, nije bilo dovoljno da pokrije troškove produkcije, te je Wayne na kraju, kako bi se izbavio iz financijskih problema, autorska prava na film prodao studiju United Artists.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Sheldon Hall, Epics, Spectacles, and Blockbusters: A Hollywood History Wayne State University Press, 2010 p 161
  2. "All-time top film grossers", Variety 8 January 1964 p 37..

Vanjske veze[uredi | uredi kod]