The Red-Headed League

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Adventure of the Red-Headed League)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Red-Headed League"

Sidney Paget: "Što, dovraga, ovo znači?"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1891.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena listopad 1890.
Klijent(i) Jabez Wilson
Zločinac/ci John Clay, Archie

"The Red-Headed League" (srpskohrvatski: Savez riđokosih) je jedna od 56 kratkih priča Arthura Conana Doylea o slavnom detektivu Sherlocku Holmesu. Prvi put objavljena 1891. u Strandu, uz ilustracije Sidneyja Pageta, priča je sastavni dio zbirke The Adventures of Sherlock Holmes. Conan Doyle je ovu priču stavio na drugo mjesto među svojih 12 najdražih priča.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Holmesa i Watsona posjećuje Jabez Wilson, londonski trgovac koji je ranije radio na brodu na Istoku. Proučavajući svog klijenta, Holmes i Watson primijete Wilsonovu riđu kosu, za koju se ispostavlja kako je temelj cijelog slučaja. Naime, Wilsona je, ranije, njegov pomoćnik Vincent Spaulding nagovorio da se javi na oglas za posao, za kojeg je uvjet bila crvena kosa. Sljedećega jutra, Wilson je otišao na razgovor te je, nakon čekanja u redu, doista dobio posao, i to jedini među cijelim redom prijavljenih - ostalima je kosa bila ili presvijetla ili pretamna i nije imala tu jedinstvenu, plamenu, nijansu.

Wilsonov posao, dakako, nije išao odveć dobro tako da mu je dodatna zarada bila od velike koristi. Uspio je isprazniti svoju trgovinu tokom nekoliko popodnevnih sati, za što mu je plaćeno £4 tjedno (danas oko £370). Ipak, posao što ga je obavljao bio je beznačajan i nimalo zamoran, a sastojao se u ručnom prepisivanju sadržaja Encyclopediae Britannicae. Iako skeptičan, Wilson je prihvatio posao te se s vremenom počeo radovati učenju novih stvari. Kada je završio sa slovom "A", radovao se slovu "B", ali kada je tog dana došao na posao, otkrio je kako je "Savez riđokosih raspušten".

Kada se Wilson raspitao o Duncanu Rossu, osnivaču Saveza, kod vlasnika zgrade, ovaj nije imao pojma o kome Wilson govori, mada se prisjetio riđokosog muškarca koji je ostavio karticu za Wilsona. Kartica ga je, naravno, odvela na adresu tvrtke koja je proizvodila umjetna koljena. Wilson je priču zaključio frustriran što je izgubio dodatnu zaradu.

Holmes prihvaća slučaj koji se isticao po svojoj neobičnosti te uvjerava Wilsona kako će dobiti rješenje u roku od par dana. Holmes i Watson odlaze u četvrt gdje se nalazi Wilsonova trgovina i proučavaju raspored zgrada, nakon čega odu do trgovine i upozaju Spauldinga, na čijim hlačama Holmes primijeti zemlju. Detektivu je to bilo dovoljno da poveže sve činjenice, nakon čega je pozvao inspektora Jonesa i gospodina Merryweather, upravitelja susjedne banke.

Skrivši se u baku s inspektorom i upraviteljem, Holmes i Watson čekaju dolazak Johna Clayja, poznatog kriminalca, te njegovog pomoćnika Archieja. Njih su dvojica, pod pseudonimima Vincent Spaulding i Duncan Ross, izmislili Savez riđokosih kako bi izvukli Wilsona iz trgovine dok Clay kopa podzemni tunel prema banci, gdje su planirali ukrasti velike svote novca. Iznos od £4 što su ga davali Wilsonu jest bio visok, ali je bio prihvatljiva žrtva.

Nakon što uhvate kriminalce, Holmes objašnjava Watsonu kako je riješio slučaj.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]