The Adventure of the Priory School

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Priory School"

Holmes pronalazi Heideggerovo truplo; autor: Sidney Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1903.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Return of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1903.
Klijent(i) Thorneycroft Huxtable (izravno)
Vojvoda od Holdernessea (neizravno)
Zločinac/ci James Wilder

"The Adventure of the Priory School" (srpskohrvatski: Slučaj u internatu) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je premijerno objavljena 1903. godine u Strandu, uz ilustracije Sidneyja Pageta, a sačinjava dio zbirke The Return of Sherlock Holmes. Doyle je ovu priču stavio na deseto mjesto među svojih dvanaest najdražih priča o slavnom detektivu.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Sherlocka Holmesa posjećuje dr. Thorneycroft Huxtable, osnivač i ravnatelj elitnog internata na sjeveru Engleske. Od Holmesa traži pomoć oko slučaja otmice jednog od njegovih učenika - desetogodišnjeg Lorda Saltirea, sina vojvode od Holdernessea. Vojvoda je ponudio pozamašnu nagradu od £5,000 svakome tko pronađe njegova sina te dodatnih £1,000 sakome tko zna tko je počinitelj.

Iako maleni Lord u internat dolazi naizgled veseo i bezbrižan, James Wilder, vojvodin osobni tajnik, bio je dovoljno povjerljiv da spomene otužnu atmosferu u vojvodinom domu uzrokovanu razdvojenim životom Lordovih roditelja; majka mu živi na jugu Francuske. Wilder je dodao kako su Lordove simpatije na majčinoj strani u ovom slučaju. U školi Lord nije pokazivao znakove žalosti.

Niti dva tjedna kasnije, Lord je neobjašnjivo nestao iz internata. Jedini način kako je mogao izaći je kroz prozor vlastite sobe. Zanimljiva činjenica je da je nestao i Heidegger, profesor njemačkog, kao i njegova bicikla. Ranije tokom dana, Lord je dobio pismo od oca, ali Huxtable nema pojma što je pisalo u njemu. Pisma više nema, što znači da ga je dječak ponio sa sobom. Isto tako, znakovito je da je dječak napustio školu potpuno odjeven, dok je Heidegger ostavio svoju majicu i čarape u sobi. Holmes odlazi u internat s Huxtableom, unatoč drugim poslovima što ih ima u Londonu.

Po dolasku u Mackleton, Holmes odlazi do vojvode kako bi mu postavio nekoliko pitanja. Vojvoda sumnja kako je dječakova majka imala ikakve veze s nestankom, a Holmes saznaje kako nije pristigao nikakav zahtjev za otkupninu. Vojvoda također naglašava kako se ne može sjetiti ničega iz pisma što bi moglo uznemiriti njegova sina.

Zajedno s dr. Watsonom, Holmes odlazi u potragu za tragovima. Zaključuje kako dječak i njegovi otmičari nisu mogli ići nekim od glavnih putova jer bi bili viđeni, tako da kreću u polje po tragove. Doista, tamo pronalaze tragove bicikla, ali zaključuju kako nisu Heideggerovi. Ubrzo pronalaze i Heideggerove tragove koji ih vode do profesorova trupla - ubijen je udarcem u glavu. U međuvremenu je, u posjedu lokalinh cigana pronađena dječakova kapa, ali on se zaklinju kako su ju samo pronašli. Policija ih svejedno privede. Iz svega što su dotad saznali, Holmes izvlači sljedeći zaključak: dječak je sobu napustio slobodnom voljom, a Heidegger je to uočio i brzo krenuo za njim, što objašnjava nepotpuno odijevanje; dječak je imao brz način bijega, što objašnjava Heideggerovu potrebu za biciklom, a isto tako imao je i odraslog pratitelja jer sam nije mogao zadati takav udarac u profesorovu glavu; nitko drugi nije mogao imati veze s ovim ubojstvom, čemu svjedoči nedostatak drugih tragova; kao razlog dječakova odlaska, Holmes navodi ili nostalgiju za domom, što mu djeluje nevjerojatnim, ili pismo što ga je dječak primio.

Njihova potraga dovodi ih do lokalog svratišta čiji je vlasnik Reuben Hayes. Hayes djeluje prilično smeteno kada saznaje da Holmes i Watson namjeravaju posjetiti vojvodi kako bi mu prenijeli novosti o njegovom nestalom sinu. Nakon tučka kod Hayesa, Holmes zaključi kako su na polju vidjeli mnogo kravljih otisaka, ali nigdje nisu vidjeli kravu! Odlaze u Hayesovu staju gdje Holmes otkriva kako su Hayesovi konji nedavno potkivani, ali sa starim potkovama i novim čavlima, što objašnjava neobične i kaotične otiske po polju. Usred istrage, Hayes ih zamoli da ovu, što ovi i učine. Watson je uvjeren kako Hayes zna sve vezano uz nestanak vojvodinog sina. Na povratku, Holmes i Watson se sakriju s puta kako bi izbjegli biciklista koji dolazi iz smjera vojvodine kuće - biciklist je James Wilder i djeluje prilično ljutito. U dvorištu staje otvori se tajni prolaz koji vodi u smjeru Chesterfielda, a kasnije iste večeri, još netko dolazi u svratište, mada Holmes i Watson ne mogu razlučiti tko zbog mraka. Detektiv i doktor se tada približe Wilderovom biciklu i ustanove kako tragovi odgovaraju prvim tragovima što su ih vidjelu u polju.

Holmes tada iskoristi Watsona kako bi dobio na visinu i pogledao sastanak u svratištu. Iako ne vidi mnogo, uspijeva dobiti potrebne informacije. Sljedećega jutra, Holmes odlazi kod vojvode, koji se ne osjeća najbolje. Zahtijeva da mu vojvoda isplati £6,000 koje je zaslužio - njegov sin nalazi se u svratištu, a odgovorni za otmicu je sam vojvoda!

Ipak, Holmes nije ispravno deducirao cijelu stvar. Mada on jest vidio vojvodu u svratištu, osoba koja je iskonstruirala cijelu otmicu je zapravo James Wilder. Wilder je, kako se ispostavlja, vojvodin izvanbračni sin, plod afere s pokojnom ljubavnicom koju je vojvoda imao prije braka s vojvotkinjom, koja je rodila zakonskog nasljednika. U takvoj poziciji, smatrao se prevarenim te je isplanirao otmicu znajući da ga otac neće prijaviti policiji, a sve s ciljem da natjera oca da promijeni oporuku. U plan je uključio i Hayesa, a nakon što je ovaj ubio Heideggera, Wilder je sve priznao ocu. Ne želeći skandal, dopustio je da mu sin boravi u svratištu dok Hayes ne pobjegne. Vlasnik svratišta doista se dao ubjieg, ali je uhapšen zahvaljujući Holmesu.

Hayes je završio na vješalima, a sve ostalo je ispalo u najboljem redu. Lord je vraćen u svoj dom, a vojvoda je pisao svojoj supruzi kako želi da se pomire. Uvjeren je kako će na to pristati jer je uzrok svih tenzija među njima, James Wilder, poslan u Australiju da se sam snalazi u životu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]