The Adventure of the Devil's Foot

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Devil's Foot"

Gilbert Holiday: "Pored nje je sjedio mrtvac, naslonjen u svojoj stolici"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1910.
Vrsta kratka priča
Zbirka His Last Bow
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1897.
Klijent(i) Mortimer Tregennis
Zločinac/ci Mortimer Tregennis
Dr. Leon Sterndale

"The Adventure of the Devil's Foot" (srpskohrvatski: Đavolje stopalo) je jedna od 56 kratkih priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je izvorno objavljena u Strandu 1910. godine, uz ilustracije Gilberta Holidayja, a čini sastavni dio zbirke His Last Bow. Doyle je ovu priču stavio na deveto mjesto među svojih dvanaest najdražih priča.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Sherlock Holmes i dr. Watson borave u Cornwallu, gdje se Holmes oporavlja od napornih slučajeva. Ipak, odmor prekida posjet gospodina Mortimera Tregennisa, mještanina, i gospodina Roundhayja, lokalnog vikara. Njih dvojica dolaze kako bi Holmesu predstavili slučaj - dvojica Tregennisove braće su potpuno poludjela, a sestra mu je umrla. Tregennis je prethodne noći kartao s njima i kada je otišao, sve je bilo uredu. Spomenuo je kako je, tokom večeri, njegov brat uočio nešto neobično kroz prozor, ali ništa što bi se moglo identificirati. Kada ih je ujutro posjetila sluškinja, pronašla ih je u takvom stanju i izgubila svijest. Liječnik je ubrzo pozvan te je ustanovio vrijeme, ali ne i uzrok smrti. Zanimljivo je kako je i on nakratko izgubio svijest po ulasku u sobu.

Holmes odlazi u kuću i, naizgled slučajno, udari posudu s vodom i svima smoči noge. Od sluškinje sazna kako se ništa neobično nije desilo u posljednje vrijeme i kako je cijela obitelj bila prilično zadovoljna. Holmes prouči i ostatke u kaminu te od Tregennisa saznaje kako je prethodna noć bila prilično hladna, što je razlog paljenja vatre u kaminu.

Nakon svih dokaza, Holmes izloži slučaj na sljedeći način: iako nema sumnje da sve upućuje na đavolji posao, ovaj zločin mogao je izvesti samo čovjek. Nadalje, štogod da se dogodilo u toj prostoriji, dogodilo se netom nakon Mortimerova odlaska, jer su svi bili na svojim mjestima, a ništa nije dirano. Tregennis je, nakon napuštanja kuće, brzo otišao do vikarijata, gdje spava (čemu svjedoče otisci stopala, koje je Holmes potvrdio temeljem "incidenta s vodom"), a ujedno je i jedina osoba koja sugerira neko objašnjenje slučaja. Holmesu je nejasna tajnovita prikaza ispred prozora.

Ubrzo se u slučaj upliće i dr. Leon Sterndale, poznati lovac i istraživač, koji je odustao od plovidbe kada mu je vikar javio za tragediju (Sterndale i Tregennis su rođaci). Sterndale zahtijeva od Holmesa da podijeli s njom svoje sumnje, ali detektiv to odbija, nakon čega Sterndale ljutito odlazi. Holmes ga odluči diskretno slijediti. Sljedećeg jutra, Holmes se i dalje nije maknuo s početka, ali ubrzo dolazi vikar s viješću kako je Mortimer Tregennis umro - na isti način kao i njegova sestra. Holmes brzo odlazi u sobu i hitro analizira cijelu scenu. Od posebnog interesa je otvoreni prozor u sobi, a kao dodatni trag, uspijeva pronaći neobičan prah u svjetiljci te ga stavi u kovertu.

Holmes ubrzo zaključi kako je cijeli zločin izveden. Kako bi testirao hipotezu, kupi lampu identičnu onoj Tregennisovoj i na nju naspe prah što ga je pronašao te pušta da izgori. Prah je, zapravo, izrazito potentan otrov i Holmes gotovo trenutno gubi svijest. Watson se uspijeva oduprijeti otrovu i izvuče Holmesa na zrak, baš na vrijeme. Sada, kada je jasno da je Tregennis pobio svoju obitelj, ostaje jedino pitanje - tko je ubio Tregennisa?

Za to je ubojstvo kriv dr. Sterndale, koji ostavlja jasne tragove u vikarijatu. Kada ga Holmes suoči s optužbama, Sterndale priznaje kako je godinama volio Brendu Tregennis (ali se nisu mogli vjenčati zbor britanskih propisa o razvodu braka) te da je Mortimera Tregennisa ubio iz osvete. Otrov s kojim je baratao zove se Radix pedis diaboli (latinski: Korijen đavoljeg stopala), a Sterndale ga je nabavio u Africi iz čiste znatiželje. Sterndale govori kako je jednom davno Mortimeru objasnio što je "Đavolje stopalo" i kako djeluje, nakon čega je dio otrova iz bočice nestao. Ubojstvo je izveo tako da je prah usuo u vatru netom prije nego je napustio kuću. Tregennis se nadao kako će Sterndale već biti na brodu kada se pročuje za tragediju, ali telegram je stigao na vrijeme, a Sterndale je odmah prepoznao o čemu se radi.

Na koncu, Holmes pokazuje suosjećanje prema Sterndaleu te mu govori kako slobodno može ići u Afriku i nastaviti sa svojim radom.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]