Tetramerni protein

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tetramer je protein sa četiri podjedinice. Tetrameri modu da budu homotetrameri (sa identičnim podjedinicama), kao što je glutation S-transferaza, dimeri hetero-dimera kao što je hemoglobin (dimer alfa/beta dimera), i heterotetrameri, gde su sve podjedinice različite.

Podjedinične interakcije tetramerima[uredi | uredi kod]

Interakcije između podjedinica koje sačinjavaju tetramer su prvenstveno nekovalentne.[1] Hidrofobni efekti, vodonične veze i elektrostatičke interakcije su primarne sile ovog procesa vezivanja. Za homotetramerne proteine poput sorbitolne dehidrogenaze (SDH), smatra se da je struktura evoluirala počevši od monomerne do dimerne i konačno do tetramerne strukture. Proces vezivanja SDH i mnogim drugim tetramernim enzimima se može opisati dobitkom slobodne energije, koji se može odrediti iz brzine asocijacije i disocijacije.[1]

Ova slika prikazuje sklapane kompleksa sa četiri podjedinice (A,B,C i D) u SDH.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Hellgren M, Kaiser C, de Haij S, Norberg A, Höög JO. (2007). „A hydrogen-bonding network in mammalian sorbitol dehydrogenase stabilizes the tetrameric state and is essential for the catalytic power.”. Cell. Mol. Life Sci. (CMLS) 64 (23): 3129–3138. DOI:10.1007/s00018-007-7318-1. PMID 17952367. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]