Test Mull of Kintyrea

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Kintyre označen crveno. Izraz "Mull of Kintyre" (Mull Kintyrea) se odnosi na rt na najjužnijem dijelu, ali u ovom kontekstu označava kut cijelog poluotoka u odnosu na matično kopno, odnosno njegovu usporedbu s kutom penisa.

Test Mull of Kintiyea (engl. Mull of Kintyre test) ili Pravilo Mull of Kintiyrea (engl. Mull of Kintyre rule) je naziv za neslužbenu smjernicu kojoj u Ujedinjenom Kraljevstvu koristi Britanski odbor za filmsku klasifikaciju (BBFC) u svrhu cenzuriranja filmova u kojima se prikazuje muški penis. Prema toj smjernici BBFC neće dozvoliti prikazivanje filma u kome se penis nalazi u erekciji, odnosno podignut je pod većim kutem od onog na kome se Mull of Kintyre, Argyll and Bute nalazi na karti Škotske. Izraz je prvi put upotrijebljen 1992. godine. Godine 2000. je glasnogovornica BBFC službeno opovgrla postojanje, odnosno primjenu smjernice.

Izraz je svejedno dobio popularnost kao jedan od slikovitijih načina za razlikovanje erotike, odnosno tzv. "meke" od prave ("hard") pornografije.


Izvori[uredi | uredi kod]