Terry Jones

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Terry Jones
glumac, scenarist, režiser, pisac, TV-voditelj
Biografske informacije
Rođenje1. veljače 1942.
Wales Colwyn Bay, Wales
Smrt21. I. 2020.
London
SupružnikAlison Telfer
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac, scenarist, režiser, pisac, TV-voditelj
Znamenite uloge
Leteći cirkus Monthyja Pythona
voditelj BBC-jevih TV-serija povijesne tematike
Službene stranice
http://www.terry-jones.net/

Terry Graham Parry Jones (Colwyn Bay, 1. II. 1942. – London, 21. I. 2020.), britanski komičar, glumac, režiser, pisac, autor povjesničarskih dokumentaraca i bivši član komičarske grupe Monty Python.

Životopis[uredi | uredi kod]

Mladost[uredi | uredi kod]

Jones je rođen u gradu Colwyn Bay u Walesu; otac mu je bio Velšanin, a majka Engleskinja. Obitelj je uskoro preselila pa je Terry pohađao Royal Grammar School u Guildfordu. Bio je odličan učenik i kapetan ragbi-reprezentacije; tada se počeo zanimati i za glumu. Diplomirao je engleski jezik na fakultetu St Edmund Hall unutar Oxfordskog sveučilišta. U studentskim danima je upoznao Michaela Palina s kojim je još tada zajedno pisao razna kazališna djela.

Nakon fakulteta je radio na televiziji: s Palinom je surađivao na humorističnim emisijama Twice a Fortnight i The Complete and Utter History of Britain, a na Do Not Adjust Your Set je osim s Palinom radio i Ericom Idleom, također budućim članom Monty Pythona. 1970. se oženio; sa ženom, Helen, imao je dvoje djece.

Monty Python[uredi | uredi kod]

Na Letećem cirkusu je također surađivao s Palinom: u početku su skečeve pisali zajedno, a i kasnije su nastavili pomagati jedan drugome. Jedan od najpoznatijih Jonesovih skečeva bio je onaj s gospodinom Creosoteom, groteskno debelim čovjekom koji za vrijeme večere u restoranu obilno povraća, a na kraju se prejede i eksplodira. Uspješan je bio u ulogama neuglednih sredovječnih žena, a često je glumio i starije muškarce iz više klase. Osim toga, radio je na međusobnom povezivanju skečeva i šala, pretvarajući tako pojedinačne radove u cjelinu. Jones se iskazao i kao režiser: režirao je Brianov život, a na Smislu života i Svetom Gralu je surađivao s Terryjem Gilliamom.

Nakon Pythona[uredi | uredi kod]

Nakon kraja Letećeg cirkusa, nastavio je raditi s Palinom na seriji Ripping Yarns. Napisao je scenarij za film "Labirint" iz 1986. godine, režirao je filmove Erik the Viking (1989.) i "Vjetar u vrbama" (The Wind in the Willows, 1996.). Pisao je knjige o srednjovjekovnoj i antičkoj povijesti i po njima pravio dokumentarce: 2004. je snimio "Srednjovjekovne živote" (Terry Jones' Medieval Lives), a 2006. "Barbare" (Terry Jones' Barbarians); u njima je nastojao razbiti neke povijesne mitove, kao što su popularno shvaćanje srednjeg vijeka i kulturna dostignuća barbara iz antičkog doba. Napisao je i brojne knjige za djecu, a za novine The Guardian, The Daily Telegraph i The Observer pisao je članke u kojima kritizira modernu britansku politiku pod vladom Tonyja Blaira.

Bibliografija[uredi | uredi kod]

Napisao je i brojne knjige za djecu.

Dokumentarne serije[uredi | uredi kod]

  • Crusades (1995.)
  • Ancient Inventions (1998.)
  • Terry Jones' Medieval Lives (2004.)
  • The Story of One (2005.)
  • Terry Jones' Barbarians (2006.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]