Terra Nostra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Terra Nostra
Formattelenovela
KreatorBenedito Ruy Barbosa
RežijaJayme Monjardim
NastupajuAna Paula Arósio
Thiago Lacerda
Carolina Kasting
Antônio Fagundes
Débora Duarte
Raul Cortez
Maria Fernanda Cândido
Ângela Vieira
Marcello Antony
Paloma Duarte
Gabriel Braga Nunes
Zemlja porijekla Brazil
Jezik/ciportugalski
Broj epizoda221
Produkcija
Trajanje65 min. po epizodi
Emitiranje
Originalni kanalRede Globo
Originalno prikazivanje20. 9. 1999. – 2. 6. 2000.

Terra nostra je brazilska telenovela produkcijske kuće Rede Globo, originalno emitovana tokom 1999. i 2000.

U Srbiji je prikazivana tokom 2001. na Prvom kanalu RTS-a pod naslovom Nova zemlja. U Hrvatskoj je prikazivana na HRT-u pod naslovom Naša zemlja.

Priča[uredi | uredi kod]

Priča se odvija u Brazilu pred kraj XIX i početkom XX veka. Najveći deo priče događa se na plantaži kafe u Sao Paolu i govori o italijanskim imigrantima, posebno o romansi Đulijane i Matea koji su u Brazil došli u potrazi za boljim životom.

Đulijana je kćerka Đulija i Ane, italijanskih imigranata koji su napustili rodnu zemlju i u Brazil došli na savet prijatelja, Frančeska. Đulijana na brodu upoznaje Matea i u toku puta prave planove za venčanje po dolasku u Brazil. Zbog smrti njenih roditelji od kuge i Mateove bolesti par se zbližava i provodi strasnu noć pre nego brod uplovi u luku Santos.

Zbog gužve u luci, Đulijana i Mateo se izgube i odlaze na različite strane. Ona odlazi sa Frančeskom, bogatim bankarom, prijateljem njenih roditelja, koji je muž od Žanet, prepotentne i arogantne žene, i otac Marka Antonija. Mateo pronalazi posao na plantaži kod Gumersinda, kralja kafe, oženjenog Marijom do Sokoro sa kojom ima kćerke Anheliku i Rosanu.

Marko Antonio se ludo zaljubljuje u italijanku. Frančesko odobrava brak njegovog sina sa devojkom, ali Žanet ne. Đulijana odbija njegovu ljubav u nameri da pronađe Matea. Ali kada otkrije da očekuje Mateovo dete, Marko Antonio vidi priliku da bude sa njom. Prosi je i ona, nemajući kud', pristaje. U međuvremenu, Žanet pravi plan kako njen sin ne bi odgajao tuđe dete. Uz pomoć služavke porađa Đulijanu, ali ona gubi svest nakon što čuje plač bebe. U međuvremenu Žanet naređuje služavci da odnese dete u sirotište i govori da je umrlo.

U isto vreme, na Gumersindovoj plantaži kafe, zgodni Mateo zapada za oko sestrama Anheliki i Rosani. Anhelika je povučena devojka i želi da bude monahinja, na žalost njenog oca. Rosana je impulsivna i jaka osoba, pokušava da osvoji Matea, ali je on uvek odbije. Kako bi ga primorala da je oženi, izmišlja da je u vezi sa njim. Kako bi sprečio kćerku da ode u manastir, Gumersindo prihvata molbu za brak mladog Augusta, koji sanja da bude političar.

Augusto ima i aferu sa Paolom, lepom i vatrenom italijankom koja je u Brazil došla istim brodom kao i Mateo i Đulijana. Kako bi sprečio da ga Anakleto, Paolin otac, natera da se oženi njome, Augusto joj kupuje kuću u Sao Paolu, a ženi se Anhelikom. Vremenom se Anhelika i Augusto sele u Sao Paolo i Paola postaje njena prijateljica. Tako Paola shvati da Augusto ima dobru ženu i raskida vezu sa njim. U isto vreme, Gumersindo i Frančesko postaju poslovni partneri. Mateo je oženjen Rosanom i imaju sina, a Đulijana ima kćerku sa Markom Antoniom. Prava istina o „mrtvom“ sinu se otkriva i brak Žanet i Frančeska zapada u krizu, a Đulijana i Marko Antonio se rastaju.

Da bi konačno bili srećni moraju ostaviti prošlost iza sebe i izbaciti arogantnu Rosanu i egocentričnog Marka Antonija iz života. Na kraju se venčavaju i dobijaju još jedno dete. Mateo prihvata Đulijaninu kćerku kao svoju, a pronalaze i izgubljenog sina. KRAJ

Uloge[uredi | uredi kod]

Glumac: Uloga:
Tijago Laserda Mateo Batistelji
Ana Paula Arosio Đulijana Splendore
Karolina Kasting Rosana
Antonio Fagundes Gumersindo Teles de Arana
Raul Kortez Frančesko Maglijano
Paloma Duarte Anhelika
Marselo Antoni Marko Antonio
Odilon Vagner Altino Markondes
Gabrijel Braga Nunes Augusto Markondes
Anhela Vieira Žanet Maglijano
Debora Duarte Marija del Sokoro
Roberto Bonfim Hustino
Džakson Antunes Antenor
Hose Dumont Batista
Tanja Bondezan Marijana
Gesio Amadeu Damijan
Mario Sesar Kamargo Anakleto
Adrijana Lesa Nana
Fernanda Muniz Luiza
Sonja Zaguri Antonija
Marija Fernanda Kandido Paola
Antonio Kaloni Bartolo
Lu Grimaldi Leonora
Andre Luiz Miranda Tizi
Gilerme Bernard Hose Alseu
Bijanka Kastano Florinda
Tarsijana Saade Matilde
Debora Olivieri Ines
Elijas Glejzer Otac Olavo
Klaudija Raja Ortensija
Fabio Dijas Amadeo