Teron iz Akraganta

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Teron od Akragasa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Teron (? - 473. pne.), sin Enesidamov, bio je grčki tiranin u gradu Akragantu na Siciliji od 488. pne. Ubrzo nakon toga je postao saveznik Gelona, koji je u to vrijeme kontrolirao Gelu, a od 485. pne. i Sirakuzu. Gelon je kasnije postao Teronov zet.

Teron je zaratio s gradom Selinunteom te tiranima Himere, i Terila. Potonji, prognan iz svog grada, sklopio je savez sa Kartagom preko svog zeta Anaksilaja, tiranina Regija.[1] Teron je osvojio Himeru, ali ga je potom opsjela kartaginska vojska iz pomoć Terila. Godine 480. pne. Teron je, zajedno s Gelonom, ostvario veliku pobjedu nad Kartažanima pod zidinama Himere. Tako je za vrijeme vladavine Terona, Akragas zajedno sa Sirakuzom i Selinunteom formirao svojevrsni "trijumvirat" koji je dominirao helenskom Sicilijom. Teron je umro 473. pne. i nakratko ga je naslijedio Trazidej, a koga je porazio Gelonov brat i nasljednik Hijeron I. Nakon tog poraza je Akragas došao pod vlast Sirakuze.

Pindar je svoje dvije olimpijske ode - 2 i 3. - posvetio Teronu kao pobjedniku utrke dvokolica na Olimpijskim igrama 476. pne. Pjesnik Simonid sa Keja je također živio na Teronovom dvoru.

Reference[uredi | uredi kod]

Prethodnik:
-
Tiranin Akragranta
488. pne. – 473. ili 472. pne.
Nasljednik:
Trazidej