Teodosije Šibalić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Teodosije
Osnovne informacije
Pomjesna crkva Srpska pravoslavna crkva
Eparhija Eparhija raško-prizrenska
Arhijerejski čin Episkop
Titula Episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski
Način obraćanja Njegovo preosveštenstvo
Država Srbija
– godine službe od 2010.
– prethodnik Artemije Radosavljević
Lični podaci
Svetovno ime Živko Šibalić
Datum rođenja 29. jun 1963.
Mjesto rođenja Čačak
FNRJ

Teodosije (Živko Šibalić, Čačak, 29. jun 1963) je episkop raško-prizrenski, a prije toga je bio vikarni episkop lipljanski.

Biografija[uredi | uredi kod]

Vladika Teodosije, na krštenju Živko Šibalić, rođen je 29. juna 1963. godine u Čačku, od oca Milana i majke Biljane (rođene Jović), sada u monaštvu monahinje Marte. Posle završene osnovne i srednje škole u Gorjanima i Užicu, studirao je teologiju na Teološkom fakultetu u Beogradu, gde je i diplomirao. Iskušenik je postao 6. januara 1987. godine u manastiru Crna Reka, kod Novog Pazara, gde počinje monaški život pod duhovnim rukovodstvom igumana Artemija, danas raščinjenog episkopa raško-prizrenskog. U manastiru Crna Reka iskušenik Živko je zamonašen u malu shimu na manastirsku slavu, Svetih Arhangela, 21. novembra 1989, dobivši monaško ime Teodosije, po Svetom Teodosiju Velikom, začetniku opštežića.

U čin jerođakona rukopoložio ga je tadašnji episkop raško-prizrenski Pavle na Svetlu sredu 1990. godine u Sabornom hramu Svetog Georgija u Prizrenu. Episkop Artemije ga je rukopoložio u čin jeromonaha u manastiru Ćelije kod Valjeva u nedelju po Sretenju 1992. godine.

Od maja 1991. do marta 1992. godine otac Teodosije je na poslušanju u Eparhijskom dvoru u Prizrenu kao đakon i vozač tadašnjeg episkopa Artemija. U martu 1992. godine sa nekoliko crnorečkih monaha prelazi u manastir Visoki Dečani, gde ga episkop raško-prizrenski postavlja za nastojatelja manastira i odlikuje činom igumana 22. oktobra 1992. godine.

Episkop[uredi | uredi kod]

Na redovnom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve od 10. do 19. maja 2004, iguman Teodosije (Šibalić), nastojatelj carske lavre manastira Visoki Dečani, izabran je za episkopa lipljanskog, vikara Eparhije raško-prizrenske sa sjedištem u manastiru Visoki Dečani.

Pod duhovnim rukovodstvom episkopa Artemija i ocem Teodosijem kao nastojateljem, manastir Visoki Dečani izrastao je u najveći muški manastir Srpske pravoslavne crkve. Od obnove dečanskog opštežića 1992, u manastiru su razvijene brojne aktivnosti: duborez, ikonopis, proizvodnja svijeća, izdavačka djelatnost itd. Manastivinogradima u Velikoj Hoči kod Orahovca proizvodi tradicionalno dečansko vino i rakiju. Za vrijeme ratnih i poratnih godina na Kosovu i Metohiji iguman Teodosije sa svojom bratijom bio je i ostao aktivan u organizovanju humanitarne pomoći za stradalno stanovništvo bez obzira na vjersku i etničku pripadnost.

Ustoličen je za episkopa raško-prizrenskog 26. decembra 2010. u Prizrenu.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]