Teamsters

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Međunarodno bratstvo vozača kamiona (engleski: International Brotherhood of Teamsters, IBT), ranije nazvano pod nazivom Međunarodno bratstvo kočijaša, vozača, skladištara i pomagača Amerike je jedan od najvećih sindikata u Sjedinjenim Državama. Naziv i znak sindikata pokazuju njegovo porijeklo kao strukovnog sindikata prilikom osnivanja godine 1903. Engleska riječ teamster je u prošlosti označava osobu koja je vozila tim (team) volova, odnosno vagone s konjskom zapregom, odnosno kolonu mazgi. Za vodiče kolone mazgi se koristio izrat muleteer.

Sindikat je s vremenom narastao preko tih uskih strukovnih okvira zahvaljući razvoju auto-transporta, te organizirao "over-the-road" vozače na auto-cestama [1] Arhivirano 2007-02-16 na Wayback Machine-u, vozače filmskih studija, skladištare i mljekare u 1930-ima. Jurisdikcija sindikata je dalje proširena nakon drugog svjetskog rata kada su pod njegovo okrilje prešli tvornički, uslužni i radnici iz javnog sektora, pogotovo nakon što je sindikat izbačen iz AFL-CIO godine 1957.

U isto vrijeme Teamstersi su razvile bliske veze s organiziranim kriminalima, i to na nivou Međunarodnog bratstva kao i na lokalnim nivoima. Zbog prodora organiziranog kriminala u sindikalne poslove federalna vlada je godinama pokušavala uatvoriti Jimmyja Hoffu i nasljednike, a godine 1988. je tužbom pokušala nametnuti federalni nadzor nad većim dijelom svakodnevnih djelovanja sindikata kao i internom izbornom procedurom. Ta je intervencija, zajedno s organiziranjem disidenata u sindikalnoj bazi, dovela do toga da godine 1991. Ron Carey postane generalni predsjednik. Godine 1998. je, nakon skandala u kome je otkriveno nedopušteno raspolaganje sindikalnih fondova za kampanju za njegov reizbor 1996. godine, sindikat preuzeo James P. Hoffa, sin Jimmyja Hoffe.

Godine 2005. Teamstersi su se ponovno povukli iz AFL-CIO (kome su se bili pridružiili 1985), te su se umjesto toga sa sindikatom Service Employees International Union udružili kako bi formirali nezavisnu Federaciju Promjene za pobjedu.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]