Tavrija

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Taurika)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tavrika ili Taurika (grčki: Ταυρική, latinski: Taurica, ruski: Таврика), odnosno Taurija ili Tavrija (ukrajinski: Таврія), također i Taurida (starogrčki: Ταυρίς), odnosno Taurijski Herson su nazivi koji su se u antičko doba koristili za današnji poluotok Krim na Crnom moru.

Naziv dolazi od Taura, drevnog naroda koji je živio na Krimu, a koga su susreli grčki kolonisti koji su naselili to područje. Istočni dio Tavrije je u 2. vijeku pne. postao dio Bosporskog Kraljevstva, države koja će se sljedećih nekoliko vijekova održati kao klijentska država Rimskog Carstva. Spomen na Bosporsko Kraljevstvo nestaje sredinom 4. vijeka, a historičari pretpostavljaju da je ta država pala pod udarom Huna.

Kasnije se za to područje, nakon doseljavanja Krimskih Tatara, počeo koristiti izraz Krim. Kada je to područje osvojilo Rusko Carstvo krajem 18. vijeka, odlučilo je obnoviti staro ime, prozvavši nova područja Tavrijskom gubernijom. Na Krimu je u proljeće 1918. postojala kratkotrajna Sovjetska Socijalistička Republika Tavrida, koju su uništile Centralne sile. Poslije ruskog građanskog rata su pobjednički boljševici vratili naziv Krimska autonomna sovjetska socijalistička republika.

Literatura[uredi | uredi kod]