Taran

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ruska brošura iz Prvog svjetskog rata koja prikazuje prvo taraniranje u historiji.

Taraniranje ili taran (rus. тара́н, doslovno "bojni ovan") je izraz za zabijanje u zračnom ratovanju, odnosno taktiku ili čin kojim se neprijateljska letjelica nastoji uništiti, onesposobiti ili prisiliti na slijetanje tako da se udari vlastitom letjelicom koja tada i sama najčešće bude uništena ili onesposobljena.

Taraniranje je prvi put zabilježeno na početku Prvog svjetskog rata, kada je na Istočnom frontu 8. septembra 1914. godine ruski pilot Pjotr Nesterov, prilikom leta uočio austro-ugarski izviđački avion Albatros B.II te ga, nakon neuspješnih pokušaja da posadu likvidira pištoljem, uništio zabijanjem vlastitog aviona Morane-Saulnier G, pri čemu su oba aviona uništena, a Nesterov i neprijateljska posada poginuli.

Nesterovljev postupak su kasnije ponavljali brojni piloti, prije svega u Drugom svjetskom ratu. Taran ne predstavlja isto što i samoubilački napad, s obzirom da pilot, ukoliko mu letjelica nije previše oštećena, može ostati u zraku dovoljno dugo da iskoči padobranom ili čak izvede prisilno slijetanje. Usprkos toga, smatra se krajnjom mjerom za ekstremne situacije; najčešće do njega dolazi kada je letjelica sa kojom se izvodi taran ostala bez municije ili goriva, odnosno da je u borbi već oštećena da je njeno slijetanje nemoguće, te da se smatra manje vrijednom od neprijateljske letjelice koju treba uništiti.

Pronalazak mlaznih motora, odnosno brzine koje razvijaju mlazni avioni i sve manja mogućnost neposrednog fizičkog kontakta u zračnim borbama, su nakon Drugog svjetskog rata su tarane učinile izuzetno rijetkima. Posljednji slučaj, odnosno jedini slučaj taraniranja mlažnjaka od strane drugog mlažnjaka se zbio u novembru 1973. godine kada je sovjetski presretač Suhoj Su-15 oborio iranski lovac F-4 Phantom II koji je obavljao špijunske misije nad sovjetskom teritorijom u okviru CIA-inog projekta Dark Gene.

Za vrijeme napada 11. septembra 2001. godine, američke lovačke avione poslane u zrak da presretnu oteti putnički avion United Airlines 93 se nije stiglo naoružati, te je pilotima naređeno da kao krajnju mjeru avion obore taranom.[1][2] Avion se sam srušio prije nego što su piloti bili u prilici izvršiti to naređenje.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „9/11 anniversary: Heather Penney's would-be 'suicide' mission to take down United 93 - Daily Mail Online”. Mail Online. Pristupljeno 15. III 2015. 
  2. „Marc Sasseville”. Arhivirano iz originala na datum 2015-09-24. Pristupljeno 15. III 2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]