Tamaris

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tamaris
Tamaris u cvijetanju
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Kritosjemenjače
Razred: Eudicots
Red: Caryophyllales
Porodica: Tamaricaceae
Rod: Tamarix
Linné[1]

Tamaris (ili metlika) je biljka iz porodice kritosjemenjača koja broji 50-ak vrsta a potječe iz suhih područja Bliskog istoka i Afrike.[2] Ime potječe iz latinskog jezika naziva za rijeke Tambre u španjolskoj provinciji Hispania Tarraconensis.[3]

Opis[uredi | uredi kod]

Tamaris je bjelogorični grm koji raste između 5 i 18 metara visine. Izvorno, ova biljka raste u bilizini slanog tla. Osim što dobro podnosi slanost, otporljiva je i na lužnatost.

Lišće je debljine od 1-2 mm, zelene boje. Preko zime otpada a u proljeće cvijeta u šarenoj i lijepoj ružićastoj boji, zbog čega se u raznim vrtovima koristi kao ukrasna biljka.

Svaki cvijet sadrži i do tisuću malenih sjemenki (promjera 1 mm) koji se nakon proljeća šire vjetrom po kopnu ili vodi, zbog čega nekim vrtlarima može stvoriti poteškoće.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Genus: Tamarix L.”. Germplasm Resources Information Network. United States Department of Agriculture. 1998-04-28. Pristupljeno 2011-02-18. 
  2. Baum, Bernard R. (1978), "The Genus Tamarix", The Israel Academy of Science and Humanities
  3. Quattrocchi, Umberto (2000). CRC World Dictionary of Plant Names. 4 R-Z. Taylor & Francis US. str. 2628. ISBN 978-0-8493-2678-3. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Tamaris
U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Tamaris
Wikivrste imaju podatke o: Tamaris