Svetski marš konoplje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Milion džoinata maršira (La Marcha del Millón de Porros), Madrid, 2004.

Svetski marš konoplje (ruski: Всемирный конопляный марш, engleski: Global Marijuana March), u narodu poznatiji kao gandža marš, je globalna manifestacija koja se prve subote maja meseca, svake godine održava u stotinama gradova širom planete. Cilj marša je ukidanje prohibicije konoplje i omogućavanje njene legalne medicinske, industrijske, uživalačke i duhovne upotrebe.

Marš se od 1999. godine održava na globalnom nivou pod raznim nazivima (Milionski marihuana marš, Svetski dan konoplje, Gandža dan, itd.), i do sada je održan u preko 400 različitih gradova sveta. Učesnici marša tvrde da prohibicija kanabisa nije donela ništa dobro i da je uživanje ove biljke lična stvar na koju svako ima pravo izbora. Prve marševe za legalizaciju marihuane, koji su kasnije prerasli u svetski marš, je pokrenuo aktivista Dana Beal (Dana Beal) u NJujorku. Gandža marševe često pokreću i rastafarijanci kojima je konoplja sveta biljka, a njeno uživanje verski čin. Poslednjih godina su sve glasniji i argumenti o ekološkoj održivosti. Na primer, u proizvodnji papira konoplja može zameniti drvo i zaustaviti deforestaciju šuma.

Prvi beogradski gandža marš je održan 7. maja 2005. sa oko pedesetak učesnika i prošao je mirno, bez ikakvih incidenata ili hapšenja.

Drugi beogradski gandža marš, koji je trebalo da se održi u subotu 5. maja 2007. na Trgu republike, u sklopu Svetskog marša konoplje je, otkazan zbog "pritisaka policije i pretnji nacista".[1] Arhivirano 2008-10-11 na Wayback Machine-u

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]