Kvirin od Neussa

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sveti Kvirin od Neussa)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Kvirin od Neussa

Sveti Kvirin i Sveta Balbina
Umro/la 116 ili 117?
Štuje se u Rimokatolička crkva,
pravoslavna crkva
Glavno svetište Neuss
Kalendar svetaca 30. april; 30. mart[1]
Atributi vojna odora; vitez sa kopljem, mačem i sokolom; zastava ili znak sa deevt kugli[2]
Zaštitništvo Neuss; Correggio u Italiji; zaziva se protiv bubonske kuge, velikih boginja i gihta; bolesti vezanih uz noge, stopala, uši; paralizu; čireve; bolesti kože; stočne i konjske bolesti;[1] svetac-zaštitnik životinja;[3] patron saint of knights, soldiers, and horsemen[4]

Sveti Kvirin od Neussa (njemački: Quirin, Quirinus), ponekad nazivan i Kvirin Rimski (čime dijeli ime sa drugim mučenikom) je kršćanski mučenik i svetac koji se štuje u Katoličkoj i pravoslavnim crkvama. Njegov kult ima središte u Neussu u Njemačkoj, iako je bio rimski mučenik.

Prema predaji je bio rimski tribun kome je dan zadatak da, po naređenju cara Trajana, pogubi kršćane Aleksandra, Eventija i Teodola. [3] Međutim, kada su oni pred njim izveli čuda, Kvirin se preobratio na kršćanstvo zajedno sa svojom kćeri Balbinom. Zbog toga je pogubljen odsijecanjem glave 116. ili 117. Kao dan mučeništva se navodi 30. mart, a sahranjen je u katakombi Pretekstata na Via Appiji.

Prema dokumentu koji iz Neussa godine 1485. Kvirinove relikvije je godine 1050. papa Lav IX poklonio Gepi, opatici iz Neussa koja je opisana kao njegova sestra. Otada se one čuvaju u tamošnjoj romaničkoj crkvi. Građani Neussa su ga zazvali za vrijeme neuspješne opsade grada od strane burgundskog vojvode Charlesa Neustrašivog 1474-75. Kasnije se kult proširio po Zapadnoj Evropi, a grad Coreggio u Italiji ga smatra svojim svecem zaštitnikom.

U Njemačkoj među seljacima postoji poslovica "Wie der Quirin, so der Sommer" ("Kakav je Sveti Kvirin, takvo će biti ljeto"), odnosno po vremenu na 30. mart se predviđa kakvo će biti vrijeme tokom ljeta.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Quirinus von Rom (von Neuss) - Ökumenisches Heiligenlexikon
  2. Devet kugli predstavljaju latinski naziv za Neuss, Novesia, od "novem," što znači "devet."
  3. 3,0 3,1 San Quirino
  4. Diu Minnezît - Kleidung - Filzkappe

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]