Sveta Monika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveta Monika

Udovica
Rođen/a 331, današnji Alžir
Umro/la 387, Ostija, u blizini Rima
Štuje se u Rimokatolička crkva, Pravoslavna crkva, Anglikanska zajednica i Luteranstvo
Glavno svetište Sant'Agostino, Rim
Kalendar svetaca 27. august (Rimokatolička crkva, Crkva Engleske, Luteranska crkva - Sinod Missourija)
4. maj (Opći rimski kalendar prije 1969, Pravoslavna crkva, Evangelička luteranska crkva u Americi, Episkopalna crkva u SAD)

Sveta Monika (331 - 387) je kršćanska svetica, najpoznatija kao majka znamenitog kršćanskog teologa Aurelija Augustina (sv. Augustina), koji je upravo zahvaljujući njoj prihvatio kršćanstvo, a poslije detaljno opisao njen život i kršćanske vrline u Ispovijestima.

Monika je bila kršćanka udana za Patricija (Patritius), službenika u gradu Tegesta u Numidiji (današnji Alžir), koji je bio pagan. Iako nije previše mario za religiju, Patricije se, zajedno sa svojom majkom, loše odnosio prema Moniki. Monika mu je rodila troje djece - sinove Augustina i Navigija, te kćer Perpetuu. Sa vremenom se njen muž preobratio na kršćanstvo, ali je zato Augustin postao "nemiran" i prilikom studija u Kartagini prihvatio maniheizam. Monika ga je punih sedamnaest godina nastojala preobratiti na kršćanstvo, a to joj je uspjelo tek u Italiji. Umrla je u Ostiji čekajući prijevoz natrag u Afriku.

V. također[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]