Coordinates: 44°52′32″N 13°49′15″E / 44.87556°N 13.82083°E / 44.87556; 13.82083

Sveta Katarina (Pulski zaljev)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Koordinate: 44°52′32″N13°49′15″E

Sveta Katarina
Podaci
Lokacija Jadransko more,
Puljski zaljev
Država Hrvatska
Broj stanovnika nenaseljen

Sveta Katarina (tal. Scoglio Santa Catarina) je jedan od otoka smješten u pulskom zaljevu. Administrativno pripada mjesnom odboru Štinjan.

Otok Sv. Katarina uz otoke Sveti Andrija i Uljanik dijeli pulski zaljev u dva manja bazena. Spojen je mostom s poluotokom Monumenti.

Talijanski renesansni geograf, liječnik i pisac Giuseppe Rosaccio u svom izolaru "Viaggio da Venetia a Costantinopoli" spominje otoke Pulskog zaljeva. Izričito navodi da u pulskoj luci postoji 6 otoka ne spominjući njihova imena. Iako je ovaj broj upitan, jer drugi izvori najčešće spominju četiri otoka, Rosaccio sigurno govori o Sv. Andriji (Scoglio Santo Andrea), te današnjim poluotocima - Uljaniku (Scoglio Olivi), Sv. Katarini (Scoglio Santa Catarina), Sv. Petru (Scoglio San Pietro) i Sv. Ivanu.

Sveta Katarina bila je sastavni dio vojarne "Monumenti". Za vrijeme Jugoslavije, na otoku je boravila JRM koja je podignula par zgrada koje su udomljavale razne školske i ronilačke ustanove. Na otoku se nalazilo zapovjedništvo brigade mornaričkog pješaštva čiji je veći dio bio smješten u zgradama s druge strane mosta – na kopnenom dijelu kompleksa. Na samom otoku još se nalazila mješovita divizija desantnih brodova, ronioci, te druga pomoćna sredstva.