Sveta Afra

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveta Afra

Sveta Afra, autor: Majstor iz Messkircha, cca. 1535-1540
Mučenica
Rođen/a nepoznato, Augsburg, Rhætia
Umro/la cca. 304
Štuje se u Rimokatolička crkva
Glavno svetište Opatija sv. Ulricha i sv. Afre u Augsburgu
Kalendar svetaca 5. august (ponekad navođeni 6. i 7. august)

Sveta Afra (? - 304?) je kršćanska mučenica rodom iz današnjeg Augsburga koja je, prema predaji, pogubljena za vrijeme Dioklecijanovih progona. O njoj umjesto vjerodostojnih historijskih izvora postoje tek legende koje datiraju vijekovima nakon njene smrti, pa je njena historijska utemeljenost predmet rasprave.

Najpopularnija legenda, koja potiče iz doba Karolinza, navodi da je bila prostitutka u tadašnjoj rimskoj provinciji Reciji. Kada je za vrijeme progona biskup Narcis iz Girona došao u Augsburg, Afra mu je pružila smještaj u svojoj kući. Narcis ispočetka nije znao kojom se profesijom bavi, ali kada je doznao, uspio ju je preobratiti na kršćanstvo. Rimske vlasti su doznale da u svojoj kući krije kršćane te su je uhapsile i osudile na smrt spaljivanjem na lomači. Njena majka i sluškinje su kasnije isto tako spaljene nakon što su, suprotno volji vlasti, Afrine ostatke sahranili u porodičnoj kripti.

Danas se slavi kao svetica u Rimokatoličkoj crkvi, relikvije joj se danas čuvaju u Opatiji sv. Ulricha i sv. Afre u Augsburgu. Po njoj je nazvano i selo Täferrot u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg.

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]