Sven Hannawald

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sven Hannawald
Rođenje9. 11. 1974. (1974-11-09) (dob: 49)

Sven Hannawald (Erlabrun, Saksonija, 9. 11. 1974 -) je poznati nemački skakač skijaš.

Skijaškim skokovima je počeo da se bavi kao 12-godišnjak u SG Dinamo iz Klingentala. S roditeljima se preselio u Ulm 1991. godine gde je završio školu za komunikacijsku elektroniku. Danas živi u Berlinu sa devojkom Nadinom i sinom Mateom. Prestao je da skače 2004. zbog psihičkih problema sa depresijom. Osvajao je medalje na prvenstvima u letovima i tri medalje na Olimpijskim igrama.

Hanavald je prepoznatljiv po fizičkoj visini i krhkosti koju je odlično koristio za gotovo perfektan stil sa ramenima i smučkama poravnatim u gotovo savršenom balansu, pa ipak dešavale su mu se primetne oscilacije u dužinama ali ne i u stilu. Prvi značajniji uspesi počinju 1998. kada je osvojio srebrnu medalju na prvenstvu u Oberstdorfu kao i na Olimpijadi u Naganu u timskom takmičenju. Sledeće godine završio je kao peti u ukupnom poretku svetskog kupa a na svetskom prvenstvu u Ramsau osvojio je srebrnu medalju iza tada dominantnog Martina Šmita, a zajedno osvajaju timsko zlato na velikoj skakaonici.2000 osvojio je takmičenje u Holmenkolenu tzv. Nordijsku turneju da bi sledeće godine osvojio timsku bronzu na prvenstvu u Lahtiju na normalnoj skakaonici (90metarska).

Ipak najuspešnija sezona bila mu je 2001/02. upravo tada je ostvario legendarnih četiri pobeda na Novogodišnjoj turneji i osvojio je u ukupnom poretku, kao i odbranio titulu na svetskom prvenstvu a na olimpijadi u Naganu osvojio je individualno srebro na maloj skakaonici i zlato na velikoj u timskoj konkurenciji medjutim bio je drugi u Svetskom kupu i nominovan za sportistu godine u Nemačkoj. Sledeće dve sezone donose nagli pad jer mu je najbolji rezultat bio tek treće mesto u Engelbergu, pa je sezonu okončao pre kraja, da bi u aprilu 2004. shvatio da boluje od depresije od koje se oporavljao duže vreme da bi karijeru završio u avgustu 2005.godine jer nije mogao da podnosi stres profesionalnog sporta.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]

Nagrade
Prethodi:
Njemačka Erik Zabel
Njemački sportaš godine
2002
Slijedi:
Njemačka Jan Ullrich