Surogat

Izvor: Wikipedia
Surogat
Žanr Animirani film
Režija Dušan Vukotić
Produkcija Studio za crtani film Zagreb filma
Scenario Rudolf Sremec
Muzika Tomislav Simović
Premijera 1961
Trajanje 10 min.
Država SFR Jugoslavija
{{{naziv}}} na Internet Movie Database

Surogat je crtani film Dušana Vukotića iz 1961. To je prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962 godine dobio Oscara, kao najbolji crtani film.[1] Film je po svijetu prikazivan i poznat pod drugim nazivima na raznim jezicima: The Substitute, Cypporar, Der Ersatz, Le Succēdanē, Surrogatto...

Pored američkog Oscara, Surogat je dobio i brojne druge nagrade na festivalima u Beogradu, Bergamu, Corku, San Franciscu, Oberhausenu..., po tom kriteriju Surogat je i danas najnagrađivaniji film koji je proizveden u Hrvatskoj, tadašnjoj Jugoslaviji.

Sadržaj[uredi - уреди]

Surogat je 10 minutni crtani film za odrasle, redatelja i glavnog animatora Dušana Vukotića i scenariste Rudolfa Sremca iz 1961. Film je nastao u sada već slavnim skromnim prostorijama Studija za crtani film Zagreb filma u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

U suštini to je vrlo jednostavna priča o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu, i sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega - to i nestane, on sam sebe lijepo ispuše. Surogat ili (Ersatz) je nastao 1960-ih kad su se tek rudimentarno počeli pojavljivati surogati ili nadomjesci za prave željene stvari, film kao da je anticipirao današnjicu u kojoj se polako gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost.

Film je bio moderno animiran, sa manjim brojem sličica u sekundi, - a likovi su bili geometrijski, svedeni na još reduciraniju sezanovsku formulu gledanja svijeta oko sebe. On je rekao: sve oko mene su kugle, valjci i stošci, - kod Vukotića je to bio dvodimenzionalan svijet: kružnica, trokuta i kvadrata. Animacija Surogata, bila je dakle vrlo daleko od do tada suvereno vladajuće disneyevske, zaista nešto potpuno novo.

Muzika za film, bila je takođe vrlo suvremena, jedan nervozni jazz, zagrebačkog kompozitora i dirigenta Tomislava Simovića. Surogat je po mnogočemu bio zenit Zagrebačke škole crtanog filma, izvršio je veliki utjecaj na druge autore i studije crtanog filma, svojom animacijom i ironičnim pogledom na svijet.

Naslijeđe[uredi - уреди]

Prvih godina nakon osamostaljenja republike Hrvatske film kao i njegov autor pali su takoreći u zaborav. Tek 2007. došlo je do nekakve "rehabilitacije" tog dijela. Tad su Ministarstvo kulture RH, Zagreb film, Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučili da u povodu deset godina od smrti Dušana Vukotića, zajednički organiziraju nekoliko događaja, kojim su na neki način "osvježili" uspomenu na film i njegovog autora. [2]

Izvori[uredi - уреди]

Vanjske poveznice[uredi - уреди]