Surogat

Izvor: Wikipedia
Surogat
Žanr Animirani film
Režija Dušan Vukotić
Produkcija Studio za crtani film Zagreb filma
Scenario Rudolf Sremec
Muzika Tomislav Simović
Premijera 1961
Trajanje 10 min.
Država SFR Jugoslavija
Surogat na Internet Movie Database

Surogat je crtani film Dušana Vukotića iz 1961. To je prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962 godine dobio Oscara, kao najbolji crtani film.[1] Film je po svijetu prikazivan i poznat pod drugim nazivima na raznim jezicima: The Substitute, Cypporar, Der Ersatz, Le Succēdanē, Surrogatto...

Pored američkog Oscara, Surogat je dobio i brojne druge nagrade na festivalima u Beogradu, Bergamu, Corku, San Franciscu, Oberhausenu..., po tom kriteriju Surogat je i danas najnagrađivaniji film koji je proizveden u Hrvatskoj, tadašnjoj Jugoslaviji.

Sadržaj[uredi - уреди]

Surogat je 10 minutni crtani film za odrasle, redatelja i glavnog animatora Dušana Vukotića i scenariste Rudolfa Sremca iz 1961. Film je nastao u sada već slavnim skromnim prostorijama Studija za crtani film Zagreb filma u zagrebačkoj Vlaškoj ulici.

U suštini to je vrlo jednostavna priča o čudnom trokutastom debeljku koji dođe na plažu, i sve što mu treba jednostavno napuše. Tako napuše i vlastitu partnericu, ali na kraju jednako tako kako je lako došao do svega - to i nestane, on sam sebe lijepo ispuše. Surogat ili (Ersatz) je nastao 1960-ih kad su se tek rudimentarno počeli pojavljivati surogati ili nadomjesci za prave željene stvari, film kao da je anticipirao današnjicu u kojoj se polako gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost.

Film je bio moderno animiran, sa manjim brojem sličica u sekundi, - a likovi su bili geometrijski, svedeni na još reduciraniju sezanovsku formulu gledanja svijeta oko sebe. On je rekao: sve oko mene su kugle, valjci i stošci, - kod Vukotića je to bio dvodimenzionalan svijet: kružnica, trokuta i kvadrata. Animacija Surogata, bila je dakle vrlo daleko od do tada suvereno vladajuće disneyevske, zaista nešto potpuno novo.

Muzika za film, bila je takođe vrlo suvremena, jedan nervozni jazz, zagrebačkog kompozitora i dirigenta Tomislava Simovića. Surogat je po mnogočemu bio zenit Zagrebačke škole crtanog filma, izvršio je veliki utjecaj na druge autore i studije crtanog filma, svojom animacijom i ironičnim pogledom na svijet.

Naslijeđe[uredi - уреди]

Prvih godina nakon osamostaljenja republike Hrvatske film kao i njegov autor pali su takoreći u zaborav. Tek 2007. došlo je do nekakve "rehabilitacije" tog dijela. Tad su Ministarstvo kulture RH, Zagreb film, Hrvatski filmski savez i Društvo hrvatskih filmskih redatelja odlučili da u povodu deset godina od smrti Dušana Vukotića, zajednički organiziraju nekoliko događaja, kojim su na neki način "osvježili" uspomenu na film i njegovog autora. [2]

Izvori[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]