Stražarska kula

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Osmatračnica u logoru francuske artiljerije IFORa u Sarajevu 1995.

Stražarska kula, stražarski toranj ili osmatračnica je naziv za fortifikacijsku građevinu čija je glavna svrha pružiti stvoriti relativno i siguran položaj s koga stražar ili stražari mogu promatrati širu okolicu.

Osmatračnice su se počele graditi još u drevnim vremenima, te su u pravilu imale vojnu svrhu, odnosno služile za uzbunjivanje naselja, grada ili države u slučaju neprijateljskog napada. Kao takve su se gradile unutar već postojećih objekata (tvrđava) odnosno kao samostalni objekti. Rimljani su vrlo često koristili osmatračnice kako bi kontrolirali barbarska plemena izvan granica svog Carstva; osmatračnice su se gradile tako da jedna drugoj budu u vidnom polju, odnosno opsluživalo je ljudstvo obučeno za signalizaciju. Osmatračnice su tako činile dio fortifikacijskog sistema poznatog kao limes.

Moderan način ratovanja, odnosno alternativne metode prikupljanja informacija o potencijalnom neprijatelju, su danas osmatračnice učinile zastarjelim. S druge strane se koriste u civilne svrhe - u prostranim šumama gdje im je svrha brzo otkriti eventualne šumske požare, odnosno u zatvorima u svrhu spriječavanja bijega i kontrole zatvorenika.

Povezano[uredi | uredi kod]