Stogovo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stogovo

Nadmorska visina: 2 318
Mesto:  Severna Makedonija
Venac:Šara
Koordinate:41°28′N 20°39′E / 41.467°N 20.650°E / 41.467; 20.650
Topo. mapa:
Stogovo na mapi Severne Makedonije
Stogovo
Stogovo
Pozicija planine Stogovo na karti Makedonije

Stogovo (makedonski: Стогово) je planina na zapadu Republike Makedonije. To je geološki mlada planina, sa oštrim vrhovima, a pripada šarskom planinskom masivu. Najviši vrhovi planine su Stogovo (2 318 m.) i Golem Rid (2 268 metara nadmorske visine).

Geografske karakteristike[uredi | uredi kod]

Planina se proteže u pravcu sjever-jug, odnosno sjeverozapad-jugoistok. U pravcu sjevera i istoka planina Stogovo se nadovezuje na planinu Bistra, a u pravcu juga, preko vrha Babin Srt (2 242 m.) nadovezuje se na planinu Karaorman. U pravcu zapada i jugozapada, padine Stogova spuštaju se do debarskog polja i doline rijeke Crni Drim (odnosno područje Drimkol i Malesija). U pravcu istoka i jugoistoka, planina Stogovo ograđuje kičevsku kotlinu i sjeverni dio područja Debarca.

Vegetacija[uredi | uredi kod]

Flora gore je tipično planinska, u prvom pretplaninskom pojasu zastupljene su bukove i hrastove šume, u drugom planinskom pojasu rastu crnogorična drva, a na trećem najvišem pojasu raste jedino trava iz koje se uzdižu kameni vrhovi (kojih ima puno od preko 2 000 m.)

Turizam na planini[uredi | uredi kod]

Do planine se može lako doći cestom Skopje - Debar. Priroda planine je dobro očuvana, jer je to vrlo nenaseljen kraj, čak nema ni planinara ni penjača.