Stephen Harding

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sveti Stephen Harding

Blažena Djevica Marija predaje scapular Cistercitskog reda Svetom Stephenu Hardingu, detalj s oltara crkve sv. Stephena Hardinga u Apátistvánfalvi, Mađarska, kraj Szentgotthárda
Rođen/a Dorset, Engleska
Umro/la 28. mart 1134
Glavno svetište Crkva sv. Stephena Hardinga u Apátistvánfalvi, Mađarska, distrikt Szentgotthárd.
Kalendar svetaca 17. april
Atributi suosnivač Cistercitskog reda; napisao Carta caritatis ("Povelja ljubavi"), glavni dokument Reda
Zaštitništvo Sveti Robert od Molesmea


Sveti Stephen Harding (engleski: Saint Stephen Harding; španski: San Esteban Harding, francuski: Saint Étienne Harding, mađarski: Harding Szent István, slovenski: Sveti Štefan Harding, prekumrski: Števan Harding Svéti) (? - 28. mart 1134) je bio katolički opat i jedan od osnivača Cistercitskog reda, a koji se danas slavi kao svetac.

Rodio se u Dorsetu u Engleskoj. U mladosti se zaredio i živio u samostanu Sherborne Abbey, koga je napustio kako bi postao putujući učenjak. Poslije se preselio u Opatiju Molesme u Burgundiji, gdje je opat bio Robert od Molesmea (o. 1027-1111). Kada je Robert napustio vlastiti samostan ljut zbog korupcije tamošnjih redovnika, pridružili su mu se Stephen i Sveti Alberic od Cîteauxa. Kasnije su sa još 21 redovnikom osnovali novi samostan u Cîteauxu. Stephen je nakon Albericove smrti postao opat. Njega i samostan je 1112. posjetio Bernard od Clairvauxa. Godine 1119. je Stephen napisao Carta Caritatis ("Povelja milosrđa"), dokument koji je postao ključan za red. Sa mjesta opata se zbog starosti i bolesti povukao 1133. i umro godinu dana kasnije.

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Stercal, Claudio, Stephen Harding: A Biographical Sketch and Texts (Trappist, Kentucky: Cistercian Publications, 2008) (Cistercian Studies Series, 226).