Stephen Cook

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stephen Arthur Cook

Rođenje 1939.
Buffalo, New York
PoljeRačunarstvo
InstitucijaSveučilište Kalifornije, Berkeley
Sveučilište Toronta
Poznat poNP-potpunost
Istaknute nagradeTuringova nagrada

Stephen Arthur Cook (Buffalo, New York, 1939.) je istaknuti američki računalni znanstvenik.

Cook je formalizirao pojam NP-potpunosti u poznatom papiru iz 1971. "The Complexity of Theorem Proving Procedures", koji je ujedno i sadržavao Cookeov teorem, dokaz da je problem bulovske ispunjivosti NP-potpun. Papir je ostavio neriješenim najveći otvoreni problem teoretskog računarstva - jesu li klase složenosti P i NP istovjetne.

Cook je primio Turingovu nagradu za ovo otkriće. Citat veli:

Za uznapredovanje razumijevanja složenosti računanja na značajan i dubokouman način. Njegov plodonosni papir, The Complexity of Theorem Proving Procedures, predstavljen 1971. na ACM SIGACT simpoziju o teoriji računarstva, je postavio temelje za teoriju NP-potpunosti. Istraživanje granica i prirode problema u NP-potpunoj klasi koje je nakon toga uslijedilo je bila jedna od najaktivnijih i najvažnijih istraživačkih aktivnosti računarstva u posljednjoj dekadi.

Stekao je titulu bakalaureata 1961. na Sveučilištu Michigana. Na Sveučilištu Harvard je stekao magisterij 1962. te doktorat 1966. Od 1966. do 1970. je bio priručni profesor na Sveučilištu Kalifornije u Berkeleyu, te je promoviran u status profesora 1975, odnosno sveučilišnog profesora 1985. pri odsjeku za računarstvo i odsjeku za matematiku Arhivirano 2004-06-18 na Wayback Machine-u.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]