Stadion Park mladeži

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stadion Park mladeži
Lokacija  HRV Split, Hrvatska
Upravitelj RNK Split
Korisnici RNK Split
Kapacitet 4075
Teren trava

Stadion Park mladeži je drugi po veličini stadion u gradu Splitu.

Izgrađen je 1950-ih (gradnja je započela još 1949.) za potrebe RNK Split, koji je na svoje novo igralište (tada na dalekoj periferiji) prešao 1955.. Nikada u potpunosti nije dovršen. Modernije klupske prostorije napravljene su (ali opet nedovršene) uoči 8. mediteranskih igara 1979. koje su se održavale u Splitu.

Kapacitet stadiona je 4075 sjedećih mjesta.[1] Nalazi se u gradskom predjelu Brodarica. Oko nogometnog terena postavljena je tartan staza pa se stadionom koristi i atletski klub ASK.[2]

Kada je Hajdukov Stari plac djelomično rušen, reflektori koji su do tada osvjetljivali Hajdukove utakmice − premješteni su na "Splitovo", pa se nogometne, atletske i druge priredbe mogu održavati i noću.

Osim glavnog terena, postoji i pomoćni teren kojim se koriste i drugi klubovi, npr. nogometni klub Galeb, te još i niz malih igrališta (svi sa umjetnom travom). Pomoćni teren ima i svoje tribine koje je 2006. godine postavilo Brodogradilište Split.

Samo ime stadiona je novije jer su se jedno vrijeme stadion i pošumljen pojas oko njega zvali Park skojevaca. Inače, taj dio grada malo starijim Splićanima poznat je kao Turska kula, kako se prvotno i sam stadion popularno zvao.

Stanje stadiona - nedovršenost, derutnost, te želja da se stanje popravi - kao i želja za ostvarenjem što boljeg plasmana NK Split blizu su ostvarenja. Zalaganjem odgovornih struktura klubova (Split i ASK), Grada i Županije planovi o osuvremenjivanju sportskih objekata blizu su realizacije. Planira se izgradnja novog stadiona sa 15000 mjesta, atletske dvorane i niza drugih sportskih sadržaja.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Nismo vam mi tuneli, da nas farbate više puta!”. Arhivirano iz originala na datum 2016-10-03. Pristupljeno 2014-07-26. 
  2. „Stadion Park mladeži”. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-15. Pristupljeno 2014-07-26.