Srpsko državljanstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Državni Grb Republike Srbije.

Državljanstvo Republike Srbije mogu dobiti svi oni koji imaju bar jednog roditelja koji je poreklom iz Srbije i koji ima srpsko državljanstvo.

Narodna skupština Republike Srbije 14. decembra 2004. godine donela je Zakon o državljanstvu Republike Srbije. Taj zakon je stupio na snagu 29. decembra 2004. godine a primena tog zakona je počela 27. februara 2005. godine.

Procedura za sticanje srpskog državljanstva je olakšana za decu koja su rođena u Srbiji. Procedura za sticanje državljanstva je takođe olakšana za osobe koje su se odrekle svog prethodnog državljanstva. Osobe sa desetogodišnjim boravkom u Srbiji imaju pravo da zatraže i dobiju državljanstvo te iste.

Osobe koje su sklopile brak sa srpskim državljaninom ili državljankom mogu dobiti državljanstvo ali pod uslovom da brak traje najmanje 3 godine.

Zahtev za dobijanje državljanstva Republike Srbije treba da se preda u policijskim upravama po mestu prebivališta, a ako živite u inostranstvu može da se podnese i preko nadležnog diplomatsko-konzularnog predstavništva Republike Srbije.

Procedura za sticanje državljanstva Republike Srbije je posebna i traje manje za osobe koje su imale državljanstvo Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Stranci mogu na svoj zahtev biti primljeni u državljanstvo Republike Srbije pod uslovom da su punoletni, da su u radnom odnosu i da imaju najmanje tri godine neprekidno prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije.

Republika Srbija ima zakon o dvojnom državljanstvu, dakle moguće je dobiti srpsko državljanstvo a istovremeno sačuvati i državljanstvo zemlje porekla.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]