Mediastinum

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Sredogruđe)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Medijastinum
(mediastinum)
Anatomija medijastinuma
Presjek kroz srce u smjeru desno-lijevo. U ovom presjeku vidljive su granice medijastinuma prema gore i prema dolje.
 System       =
Gray's subject #239 1090

Medijastinum ili sredogruđe je prostor između lijevog i desnog plućnog krila, koji se prostire sprijeda do prsne kosti (sternum), a straga do kralježnice.

Anatomija[uredi | uredi kod]

Medijastinum je s lijeve i desne strane ograničen pleuralnom šupljinom, sprijeda prsnom kosti, straga kralježnicom. Prema gore završava torakalnim otvorom u visini prvog rebra, a prema dolje seže do ošita.

Medijastinum sadrži organe koji se zbirno zovu medijastinalnim organima, a to su: srce s perikardom i velikim krvnim žilama, dušnik, jednjak, krvne žile i živci koji se tu nastavljaju iz vrata li trbušne šupljine, štitnjača, timus, medijastinalni limfni čvorovi te medijastinalni gangliji.

Bolesti[uredi | uredi kod]

Većinu patoloških promjena medijastinuma čine povećani limfni čvorovi, medijastinalni tumori, te promjene na velikim krvnim žilama. Najčešća promjena su uvećani limfni čvorovi koji su većinom metastaze tumora pluća i drugih vrsta tumora, a rjeđe rezultat granulomatoznih bolesti, akutnih i kroničnih upala, te leukoza.

Među ostalim značajnijim abnormalnostima medijastinuma jest pneumomedijastinum (pojava slobodnog zraka u medijastinumu).

Upala medijastinuma naziva se mediastinitis.