Spytihněv II od Češke

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Spytihněv II (također Spitihnew ilči Spytihnev) (1031 – 28. januar 1061) bio je knez Češke od marta 1055. do smrti 1061. Bio je najstariji sin kneza Bretislava I. Njegova krunidba je predstavljala prvu prigodu kada je pjevana znamenita češka crkvena himna Hospodine pomiluj ny. Nakon što je preuzeo prijestolje, otišao je u Regensburg kako bi krunu potvrdio od rimsko-njemačkih careva. Usprkos toga što je bio lojalan Carstvu, donio je ukaz kojim se Nijemci protjeruju iz Češke.

Sluteći mogućnost spora za njemačkim carevima, papa Viktor II je nastojao sklopiti savez sa češkim knezom. Kako bi ga pridobio, za svotu od 100 maraka mu je predao biskupsku mitru i tuniku. Tokom vladfavine je Spytihněv nastojao preoteti zemlju svojoj braći koja su naslijedila Moravsku. Nakon hapšenja 300 tamošnjih plemića, njegov brat Vratislav od Olomouca je 1058. pobjegao u Mađarsku.

Spytihněva je Vratislav, pak, naslijedio, a Moravsku je preuzeo njegov brat Konrad. Spytihnevov sin Svatobor se zaredio i postao patrijarh Akvileje. Supruga mu je bila Ida od Wettina.

Preci[uredi | uredi kod]


Prethodi:
Bretislav I
knez Češke
1055–1061
Slijedi:
Vratislav II