Lista nepriznatih država

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Spisak nepriznatih država)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Popis država koje nisu službeno priznate

  Ne priznaje ni jedna država
  Priznaju samo ne-članice UN-a
  Priznaje bar jedna članica UN-a
  Članice UN-a, koje bar jedna članica ne priznaje

Države koje nisu članice Ujedinjenih nacija i koje priznaju samo države koje također nisu članice Ujedinjenih Nacija[uredi | uredi kod]

  •  Somaliland
    Status: Nakon što je stekao neovisnost 1960., nekoliko dana nakon toga Somaliland se ujedinio sa bivšom Talijanskom Somalijom u današnju međunarodno priznatu državu Somaliju. Somaliland je neovisnost proglasio 1991., ali ga do danas niti jedna država nije priznala. Formalno je dio Somalije.
  •  Pridnjestrovlje
    Status: Prijednjestrovlje je neovisnost proglasilo 1990.; takvu odluku, međutim, priznaju jedino Abhazija i Južna Osetija. Formalno je dio Moldavije.

Države koje nisu članice Ujedinjenih nacija ali su priznate od strane bar jedne članice Ujedinjenih nacija[uredi | uredi kod]

  •  Abhazija
    Status: Abhazija je neovisnost proglasila 1999., a tu je odluku do danas priznalo 6 članica UN-a: Rusija, Nikaragva, Venezuela, Nauru, Vanuatu i Tuvalu. Uz njih ju priznaju i nečlanice Južna Osetija i Pridnjestrovlje.
  •  Republika Kina (Tajvan)
    Status: Republika Kina, bolje poznatija kao Tajvan sebe smatra kontinuitetom Republike Kine osnovane 1912. godine koja je u ostatku Kine realno prestala postojati osnutkom Narodne Republike Kine. Država je bila članica UN-a i Vijeća sigurnosti, ali je mjesto 1972.(?) morala ustupiti Narodnoj Republici Kini. Tajvan je sa Republikom Kinom sklopio i dogovor poznat pod nazivom Politika jedne Kine po kojemu se Tajvan i Narodna Republika trebaju smatrati jednom državom sa dvjema vladama koje se međusobno ne priznaju. Ovoj se politici protivi dio Tajvanskih političara koji zagovaraju neovisnost. Zbog ovakvoga stava u praksi je nemoguće službeno priznati obje države. Tajvan je priznat od strane 22 članice Ujedinjenih nacija te također od strane Vatikana. Iako je službeno ne priznaju, Tajvan vrlo bliske odnose ima sa SAD-om i Japanom. Formalno se smatra dijelom jedinstvene i nedjeljive kineske države sa dvije suprotstavljene vlade. (vidi još i Kineski Taipei).
  •  Kosovo
    Status: Kosovo je neovisnost proglasilo 2008., a do 13. avgusta 2014. priznalo ga je ukupno 113 od 193 članice Ujedinjenih nacija. Kosovo je priznao i Tajvan iako Kosovo ne priznaje Tajvan. Prvi put je Kosovo neovisnost prolgasilo 1991., ali ga je tada priznala jedino Albanija. Područje Kosova Republika Srbija smatra sastavnim i neotuđivim dijelom svoga teritorija. Od 1999. područje se nalazi pod kontrolom UN-a, tako da su sporne izborima izabrane vlasti u Prištini, koje odluke donose neovisno od Beograda, pod izravnom kontrolom predstavnika međunarodne zajednice. Zbog toga pobornici neovisnosti Kosova kažu da Kosovo jeste neovisna država pod kontrolom Ujedinjenih nacija što su neki od protivnika nazvali paradoksom. Ipak, tužba Srbije kojom se tvrdi da je samo proglašavanje deklaracije o neovisnosti bilo nezakonito odbačena je od strane Međunarodnog suda pravde koji je utvrdio kako ne postoji odredba koja bi zabranjivala jednostrane deklaracije o neovisnosti. Kosovo je u članstvu nekih međunarodnih organizacija, gdje u nekima sudjeluje kao neovisna država, a u nekima pod statusno neutralnim predstavljanjem. (vidi još i UNMIK Kosovo).
  •  Turska Republika Sjeverni Cipar
    Status:Turska Republika Sjeverni Cipar neovisnost je proglasila 1983. godine, a danas je priznaje jedino Turska. Turska Republika Sjeverni Cipar ima promatrački status u Organizacija islamske konferencije pod nazivom Država ciparskih Turaka. Prema deklaraciji Ujedinjenih nacija broj 541, deklaracija o neovisnosti Turske Republike Sjeverni Cipar proglašena je pravno nevažećom. Ostrvo je ostalo podijeljeno nakon invazije turske vojske 1974.(?) godine. Zanimljivost je da državu priznaje i Nahčivan, autonomna republika u sastavu Azerbejdžana, dok je ostatak Azerbejdžana ne priznaje.
  •  Palestina
    Status: PLO je proglasio neovisnost Palestine 1988. u egzilu u Alžiru dok još nije imao kontrolu nad traženim područjima. Danas PLO obnaša određenu administrativnu i samoupravnu aktivnost ali isključivo na teritoriji Palestinske samouprave. Palestinu danas priznaje 128 od 193 države članice Ujedinjenih nacija te Zapadna Sahara. Palestina je članica nekih od UN-ovih tijela kao što je UNESCO. Formalno se nalazi pod vojnom okupacijom od strane Izraela.
  •  Zapadna Sahara
    Status: Teritorij Zapadne Sahare realno se nalazi pod kontrolom Maroka iako takvo stanje stvari nije priznato niti od jedne druge države koje ga smatraju okupacijom. Neke države međutim podržavaju marokanske ideje o autonomiji u sastavu Maroka. Područje Zapadne Sahare Maroko smatra sastavnim i neotuđivim dijelom svoga teritorija. Zapadna je Sahara neovisnost proglasila 1976. nakon čega je bila priznata od strane 84 članice Ujedinjenih nacija od ukupnog broja članica u tom trenutku, te je postala i ostala članicom Afričke unije zbog čega je Maroko odlučio prestati sudjelovati u radu organizacije. Neke su zemlje međutim ukinule ili suspendirale svoje priznanje tokom vremena tako da danas ukupno 57 država ima neki oblik diplomatskih veza sa Zapadnom Saharom. Zapadna je Sahara pod izravnom kontrolom Ujedinjenih nacija koji ovome teritoriju priznaju pravo na samoopredjeljenje.
  •  Južna Osetija
    Status: Južna je Osetija neovisnost proglasila 1991. godine, a do danas ju je priznalo 5 članica UN-a i to sve nakon posljednjeg rusko-gruzijskog rata. Priznaju je-Rusija, Venecuela, Nikaragva, Tuvalu i Nauru, te tri nečlanice UN-a Abhazija, Nagorno Karabakh i Prijednjestrovlje.

Djelomično nepriznate članice UN-a[uredi | uredi kod]

  •  Armenija
    Status: Pakistan ne priznaje Armeniju kao neovisnu državu zbog svoje podrške Azerbejdžanu u sukobu između ove dvije zemlje.
  •  Narodna Republika Kina
    Status: Narodna Republika Kina ne prihvaća uspostavu diplomatskih odnosa s bilo kojom državom koja ih ima sa vladom na Tajvanu (22 članice UN-a), a većina tih država službeno ne priznaje Narodnu Republiku Kinu. Uz to, Narodnu Republiku Kinu ne priznaju niti Vatikan niti Tajvan, koji nisu u članstvu UN-a, a imaju međusobne diplomatske odnose. Prema deklaraciji UN-a pod brojem 2758, jedino je Narodna Republika Kina legitiman predstavnik Kine u UN-u.
  •  Cipar
    Status: Cipar, koji je neovisan od 1960., trenutno nije priznat od strane jedne članice UN-a, Turske i Turske Republike Sjeverni Cipar zbog dugogodišnjeg civilnog (u prošlosti i vojnog) spora oko otoka.
  •  Izrael
    Status: Izrael nije priznat od strane 32 članice Ujedinjenih nacija te od strane Zapadne Sahare. Ipka, Izrael je priznat od strane PLO-a. Neke arapske zemlje ne primaju putovnice/pasoše niti jedne zemlje ukoliko sadrže izraelske pečate ili vize.
  •  Sjeverna Koreja
    Status: Sjevernu Koreju ne priznaju Južna Koreja i Japan.
  •  Južna Koreja
    Status: Južna Koreja nije priznata od strane Sjeverne Koreje.

Povezano[uredi | uredi kod]