Soanierana Ivongo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Soanierana Ivongo
Koordinate: 16°55′S 49°35′E / 16.917°S 49.583°E / -16.917; 49.583
Država  Madagaskar
Provincija Toamasina
Regija Analanjirofo
Visina 11
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 37 168 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Soanierana Ivongo na mapi Madagaskara
Soanierana Ivongo
Soanierana Ivongo
Soanierana Ivongo na karti Madagaskara

Soanierana Ivongo je grad od 37 168 stanovnika [1] na sjeveroistoku Madagaskara, u Provinciji Toamasina - Regija Analanjirofo, administrativni centar istoimenog Distrikta Soanierana Ivongo.

Soanierana Ivongo je najpoznatija kao polazna točka turista za otok Nosi Boraha (l’Île Sainte Marie), i kao krajnja točka dokle ide asfaltni magistralni put br. 5 na istočnoj obali.[2] Većinsko stanovništvo ove ruralne općine (kaomina) su pripadnici malagaškog naroda Betsimisaraka.

Historija[uredi | uredi kod]

Soanierana Ivongo se kao naselje počelo formirati početkom 20. vijeka, kad je odabran za administrativno središte tog okruga, u vrijeme francuske kolonijalne uprave, tad su izgrađene prve čvrste građevine od cigle za smještaj administracije i policije i otvorena prva škola, ambulanta, crkva i trgovina. Zbog izuzetno jakih ciklona Soanierana Ivongo ni danas nema izgled nekog grada, jer su sve kuće niske. Naselje se nalazi na desnoj obali estuarija rijeke Marinbona, - na poluotoku koji ulazi u Indijski ocean. Većina aktivnosti u Soanierana Ivongu vezana je uz malu luku, iz koje polaze brodovi za nedaleki otok Nosi Boraha (Sainte-Marie), i skela koja prevozi putnike na drugu obalu rijeke, jer nema nikakvog mosta preko rijeke. Rijetki putnici automobilom za Mananaru Avatru (117 km sjevernije) moraju tu pričekati na transport skelom, na raspolaganju su par restorana i tri manja hotela [2]. Najveća atrakcija mjesta je godišnji festival kitova u septembru, kad uz obalu nahrupe brojni kitovi sa Antarktika i Indijskog oceana.

Geografske i klimatske karakteristike[uredi | uredi kod]

Soanierana Ivongo se nalazi na sjeveroistočnoj obali Madagaskara, udaljena oko 170 km sjeverno od provincijskog središta Toamasine i oko 483 km od glavnog grada Antananarivo. Naselje leži na ušću rijeke Marinbona u Indijski ocean, u obalnoj ravnici. Soanierana Ivongo ima tipičnu tropsku klimu sa stalnim dnevnim kišama i visokim temperaturama tokom čitave godine. Od septembra do novembra je najsušnije razdoblje, dok od februara do aprila padne najviše oborina. Prosječna dnevna temperatura je relativno konstantna tokom cijele godine, iako je malo hladnije od

jula do augusta, kad je prosječna temperatura oko 24 °C, a toplije je u januaru i februaru kad temperature dosežu u prosjeku 30 °C. Sezona uragana traje od januara do aprila.

Transport, Privreda[uredi | uredi kod]

Soanierana Ivongo je posljednje naselje do kojeg vodi nacionalna cesta br. 5 uz obalu Indijskog oceana i luka za otok Nosi Boraha [2] kao i za manje riječne brodove koji održavaju promet sa unutrašnjošću rijekom Marinbona.

Većina stanovnika, njih 80% bavi se poljoprivredom, na malim porodičnim imanjima, na kojima uzgajaju klinčić i liči i nešto manje kave, riže i vanilije. U uslužnim djelatnostima i administraciji radi 15% stanovnika, a ribarstvom se bavi 5% stanovnika.[3]

Pored grada pedesetak kilometara u pravcu sjeveroistoka, nalazi se Nacionalni park Ambatovaki, do kojeg je moguće doći jedino terenskim voziliima.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 2005 population estimates for cities in Madagascar, mongabay.com (pristupljeno: 25. 8. 2011.)
  2. 2,0 2,1 2,2 „Madagascar. Accueil à Soanierana Ivongo”. Tourisme Mada. Arhivirano iz originala na datum 2011-10-30. Pristupljeno 7. 10. 2011. 
  3. „ILO census data”. Cornell University. 2002. Pristupljeno 8. 10. 2011. 

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]