Snježana Mulić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Snježana Mulić-Softić (Sarajevo, 14. septembra 1962 ) je bosanskohercegovačka književnica i novinarka. U Sarajevu je zavšila osnovno, srednje i visoko obrazovanje.

Radila je kao urednica u Magazinu BH Dani, u listu Slobodna Bosna, na TV Hayat, jedno vrijeme kao glasnogovonica Bosna Bank International, a sada je na poziciji urednice na portalu Al Jazeera Balkans.

Bila je kolumnistica mnogih domaćih i inostranih medija. Uvrštena je u više antologija bosanskohercegovačke proze.

Autorica je dva dokumentarna filma: Pismo preporučeno srcem je dokumentarni film o životu za vrijeme opsade u općini Novi grad Sarajevo (film ima i francusku verziju i pirkazan je u Francuskoj), dok dokumentarno-igrani film Jetimi (Mebius film) govori o djeci iz miješanog braka u ratu u Sarajevu.

Društvo za ugoržene narode nominiralo ju je za Nobelovu nagradu za mir u projektu 1000 Peace Women 2005.[1]

U obrazloženju za nominaciju, između ostalog, stoji i to da je Snježana Mulić prva novinarka iz BiH koja je ušla u tzv. zapadni Mostar (januar 1996), koji je kontrolirao HVO i tamo napravila reportažu i intervju sa gradonačelnikom tog dijela grada Mijom Brajkovićem, te da je bila prva novinarka iz Sarajeva koja je ušla u grad Srebrenicu i razgovarala sa stanovništvom, koje je uglavnom tu doselilo iz prigradskih sarajevskih naselja, a nakon reintegracije Sarajeva. Tekstovi su objavljeni u magazinu BH Dani.

Članica je P.E.N. Centra BiH.

Od 2012. je u braku s Osmanom Softićem [2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Archive copy”. Arhivirano iz originala na datum 2013-02-10. Pristupljeno 2013-03-01. 
  2. „Snježana Mulić i Osman Softić”. časopis Gracija. 4. XII 2012. Arhivirano iz originala na datum 2013-01-23. Pristupljeno 28. II 2013. 

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Sanduk po mjeri (Nagrada Naklade Zoro za najbolju neobjavljenu knjigu 2005)
  • Krsta po meri; Slovenija, Družba Piano, 2011.
  • Povratak, IK Buybook Sarajevo
  • Return, Connectum Sarajevo, 2013.
  • Sto dana tavana, Connectum Sarajevo, 2017.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]