Snežana Dakić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Snežana Dakić
Rođenje1969. (dob: 54–55)
Beograd, Srbija
Alma materFilološki fakultet u Beogradu
Zanimanjenovinarka i TV-voditeljka
Godine aktivnosti1990 -
PoslodavacRTV Pink
Megatrend univerzitet
Ženska TV
Happy TV
Poznat/a poU trendu
Djeca1
Nagradev. dole

Snežana Dakić, poznata i kao Snežana Dakić Mikić, je srpska TV autorka i voditeljka, koja uređuje i vodi TV emisije o modi i stilu života od 1992 do danas. Diplomirala je Španski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu. Kao doktorant komunikoloških nauka 3 godine je radila kao asistent na Fakultetu za kulturu i medije, na predmetima Radio i TV novinarstvo i Agencijsko novinarstvo.

Osmislila je koncept i naziv prvog domaceg life style televiziskog kanala ZENSKA TV. Tu je bila i glavna i odgovorna urednica od osnivanja 2015 do kraja 2017. Trenutno na Ženskoj TV uredjuje i vodi dve emisije.

Biografija[uredi | uredi kod]

U novinarstvo je ušla kao srednjoškolka, na radiju ("Prekobrojni čas" Studija B, "Index" 202 i "Niko kao ja" na Radio Beogradu). Od 1991. do 1996. radi na Radio Politici kao novinar, voditelj i autor (noćni kontakt program "Strogo poverljivo", "Teleordinacija", "U trendu", kvizovi, informativni program). Godine 1992.priprema i vodi emisiju "Stil" na TV Studio B, uporedo sa radom na radiju. Od 1993. radi kao prezenter vesti na TV Politika. Iste godine pokreće kolažnu radio emisiju "U trendu" koja je imala veliki odjek i godinu dana kasnije dobila svoje tv izdanje.

Njena autorska TV emisija "U trendu" / "Život u trendu" sa uspehom se prikazivala 22 godine na tri televizije i stekla kultni status i postala prepoznatljiv brend za sve generacije gledalaca.

1994. na TV Politika otpočinje autorsku TV emisiju o stilu života, modi, umetnosti i dizajnu "U trendu", kao desetominutnu dnevnu formu koja se emitovala više puta u toku dana. Bila je to prva emisija kratke forme sa frekventnim reemitovanjem tipa infotainment na srpskim tv kanalima, a tri godine kasnije, 1997. prerasta u nedeljni kolažni tv magazin.

Godine 2000. Snežana Dakić sa emisijom "U Trendu" prelazi sa TV Politika na BKTV gde će ostati do 2006. Format je varirao: od 35-to minutnog kolažnog, reportažnog do jednoipočasovnih talk show emisija snimanih u studiju.

Emisiju "U trendu" obeležile su česte reportaže iz inostranstva i intervjui sa poznatim ličnostima iz sveta mode, filma, muzike i umetnosti, među kojima su modni kreatori Karl Lagerfeld, Roberto Kavali], Džon Galijano, glumci Džon Travolta, Hale Beri, Izabela Roselini, Pirs Brosnan, Džon Kliz, Žan Klod Van Dam, muzička legenda Malkolm Meklaren, filmski režiser Džems Kameron, slikar Vladimir Veličković i mnogi drugi manje ili više poznati kreatori trendova.

Među manifestacijama sa kojih je Snežana Dakić izveštavala i pravila specijalne tv emisije izdvajaju se filmski festivali u Kanu i Veneciji, modne nedelje "Pret a porter" u Parizu, London Fashion Week, Collezioni Donna u Milanu, Pitti Uomo u Firenci, sajmovi mode u Dizeldorfu, Napulju, Meksiko Sitiju, zatim reportaže iz Njujorka, Hong Konga, Londona, putopisne reportaže iz Španije ,Italije…

Godine 2007. autorska emisija Snežane Dakić prelazi na TV Pink kao lajf-stajl magazin "Život u trendu" sa novom koncepciom i u novom formatu. Ciljna grupa se proširuje sa urbane i elitne na najširu publiku, pa su teme razgovora i izbor gostiju okrenuti svakodnevnom životu i temama koje se tiču svih, a viđene kroz prizmu poznatih ličnosti iz sveta domaćeg šou biznisa, politike, filma, muzike, mode i umetnosti u širem smislu. Sve je praćeno temama i novitetima iz domena popularne nauke i psihologije, zdravog života, ljubavi, muško-ženkih odnosa, medicine, kozmetologije i wellness-a.

Od 2022. godine radi u Hype Production kao kreativni direktor i na Hype televiziji ima emisiju "Male stvari".

Kao dugogodišnji modni novinar i jedan od začetnika ovog novinarskog žanra na srpskim televizijama, Snežana Dakić je u tv sezonama 2011/2012 i 2012/2013. bila stalni član žirija u TV-emisiji Šopingholičarke na Televiziji Pink.

Govori engleski, španski, francuski i ruski jezik, a služi se i italijanskim.

Bila je u braku sa poslovnim čovekom Vladimirom Mikićem, sa kojima ima kćer Lauru.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kod]

  • Vukova diploma OŠ "Stjepan Stevo Filipović", Beograd
  • Vukova diploma Pete beogradske gimnazije
  • Zlatni anđeo 1994, za inovativan tv format "U trendu"
  • Pantene Beauty Award za modnog novinara godine 2003.
  • Pantene Beauty Award za modnog novinara godine 2004.
  • Statue za najbolje stilizovanu javnu ličnost magazila "Hello" 2009.
  • Welness award za promociju zdravih stilova života 2010.
  • Biznis dame - kreativne žene Srbije Kluba privrednih novinara 2011.
  • Woman of the year magazina The Men 2012.
  • Ličnosti godine "Hello" magazina za 2012.
  • Dama 2015. Nagrada publike i medija za doprinos i stvaralastvo
  • Naj zena XXI veka 2017.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]