Smerš

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Legitimacija SMERŠ-a

SMERŠ (rus. Смерть шпионам) je skraćenica za sovjetsku kontraobaveštajnu službu, koja je osnovana 19. aprila 1943. i u prevodu znači Smrt špijunima.

Agencija, čiji je službeni naziv bio Glavna uprava za kontraobaveštajnu delatnost, je osnovana za vreme Drugog svetskog rata iz tadašnje NKVD po nalogu Josifa Staljina, njen vođa je bio general Viktor Abakumov. Njen glavni zadatak je bio kontraobaveštajne prirode, odnosno nastojanje da se eliminišu nemački obaveštajci iza sovjetskih linija, odnosno pro-osovinski simpatizeri u redovima Crvene armije, te "filtirira" stanovništvo u oslobođenim krajevima i među oslobođenim ili repatriranim ratnim zarobljenicima. SMERŠ je koristio široki dijapazon metoda, te se pokazao izuzetno efikasnim u borbi protiv nemačkih obaveštajaca, čije su aktivnosti u poslednjim godinama rata bile značajno otežane. SMERŠ-u se često pripisuje veliki deo zasluga za uspešno prikrivanje priprema za veliku sovjetsku ofanzivu u letu 1944. godine, koja je potpuno iznenadila Nemce i značajno doprinela sovjetskoj pobedi u ratu.

Jedan od značajnih zadataka je bilo hapšenje odnosno pronalazak Adolfa Hitlera. Nakon navodnog pronalaska tijela Hitlera i Eve Braun, te su tajno zakopali u SMERŠovom štabu u Magdeburgu, gde su bila sve do 1970, kada su ostatke kremirali i bacili u reku.[1][2]

SMERŠ je rasformiran u maju 1946. godine. Njenu su nadležnost razdvojile vojna obaveštajna služba GRU odnosno civilna služba MGB (preteča KGB-a).

SMERŠ u popularnoj kulturi[uredi | uredi kod]

SMERŠ je široj javnosti najpoznatiji zahvaljujući britanskom književniku Ijanu Flemingu koji je njene agente koristio kao glavne negativce, odnosno protivnike protagonista u svojim romanima o Džejms Bondu.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. „thirdreich.net - Nazi Resources and Information. This website is for sale!”. Arhivirano iz originala na datum 2015-04-24. Pristupljeno 2015-05-14. 
  2. „Where is Hitler's grave”. Wiki.answers.com. Pristupljeno 19. 3. 2013. 

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]