Smajli

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Smiley (razvrstavanje).
Smajli je tokom godina prošao kroz mnogo inkarnacija, ali je zadržao iste odlike.

Smajli ili smiley [ˈsmaɪli] (engl.: smeško), stilizovana slika nasmejanog ljudskog lica, uobičajeno predstavljena kao žuto dugme sa dve crne tačke koje predstavljaju oči i polukrugom koji predstavlja usta. Smajli se često koristi i kao izraz za bilo koji emotikon.

Nastanak[uredi | uredi kod]

Prvi poznati primeri ovog crteža pripisuju se dizajneru po imenu Harvi Bol (Harvey Ball), koji je izmislio lik 1963. godine za američku osiguravajuću firmu State Mutual Life Assurance iz Vorčestera, Masačusets.[1] Bol nikada nije pokušao da koristi, promoviše ili zaštiti prava na sliku. Ona je dospela u javno vlasništvo u Sjedinjenim Državama pre nego što je to moglo biti urađeno.[2] Kao rezultat toga, Bol nikada nije stekao ikakvu zaradu za svoj ikonični crtež osim prvobitne isplate od 45 $.

Dejvid Stern (David Stern) iz David Stern Inc., marketinške agencije iz Sijetla, tvrdio je da je on izmislio smajlija. Stern je napravio svoju verziju 1967. godine kao deo kampanje za firmu Washington Mutual, ali je izjavio kako nije nameravao da je zaštiti.[3]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. "Smiley Face: How an in-house campaign became a global icon", Christian Science Monitor, 4. oktobar, 2006.
  2. Who invented the smiley face? (The Straight Dope).
  3. Hunt, Judi. (November 15, 1988). Seattle Post-Intelligencer. Article entitled "Ad Man Sad-Faced Over Misuse of Symbol".