Slobodan Stević

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Slobodan Stević (Beograd, 1946) je lingvist, italijanist, vanredni profesor Univerziteta u Beogradu u penziji.

Život i rad[uredi | uredi kod]

Italijanski jezik i književnost diplomirao je 1970. na Filološkom fakultetu u Beogradu. Na poslediplomske studije upisuje se 1973, a magistrira februara 1977. s radom Konsonanti u italijanskom i srpskohrvatskom jeziku. Te godine postaje asistent-pripravnik, a napreduje u zvanje asistenta 1978. Novembra 1983. stiče doktorat je odbranivši tezu Sociokulturna obeležja udžbenika italijanskog jezika u različitim društvenim sredinama. Docent postaje aprila 1985, a vanredni profesor 1998.

Više puta studijski boravio u Italiji. Od marta 1980. do oktobra 1983. radio kao lektor za srpskohrvatski jezik na Univerzitetu u Padovi. Zahvaljujući Fulbrajtovoj stipendiji, akademsku 1990/1991. proveo je na Univerzitetu Kornel (Cornell University) u SAD, takođe kao lektor za srpskohrvatski. Taj boravak omogućio mu je da proširi svoja znanja iz opšte lingvistike i glotodidaktike u kontaktu s brojnim predavačima iz SAD i Evrope. Prisustvovao je i izuzetno značajnom kongresu "Text and Context", posvećenom interdisciplinarnom izučavanju jezika. Radio je i kao predavač našeg jezika stranim studentima na Filološkom fakultetu. Italijanski jezik predavao je kao gostujući profesor na Univerzitetu u Sarajevu (1987-1989). Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću predavao je u dva ciklusa Morfosintaksu italijanskog jezika, a isti predmet i na Filološkom fakultetu u Skoplju. Na Univerzitetu u Bariju radio je od 2000. do 2002. kao lektor za srpski jezik. U penziji je od 2012. godine.

Univerzitetsku karijeru počeo je baveći se fonologijom i konstrastivnom analizom srpskohrvatskog i talijanskog jezika. Docnije je svoj naučni i nastavni rad usmerio na metodiku nastave stranih jezika i sociolingvistiku. Posle povratka iz SAD gotovo sasvim se posvetio analizi konverzacije i diskursa. Na Katedri za italijanistiku predavao je Morfosintaksu, Metodiku nastave, Italijanski diskurs, Analizu diskursa italijanskog jezika i Italijanski razgovorni jezik.

Bibliografija[uredi | uredi kod]

Naučne monografije

  • Sociokulturna obeležja udžbenika italijanskog jezika u različitim društvenim sredinama, Filološki fakultet, Beograd, 1995.
  • Analiza konverzacije, Filološki fakultet, Beograd, 1997.