Slakovec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Slakovec
Slakovec na mapi Hrvatske
Slakovec
Slakovec
Regija Međimurje
Županija Međimurska županija
Općina/Grad Nedelišće
Najbliži (veći) grad Čakovec
Geografske koordinate
 - z. š. 46.406 N
 - z. d. 16.377 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 497
 - Broj domaćinstava 137
Pošta 40305 Nedelišće
Pozivni broj +385(0)40
Autooznaka ČK

Slakovec, (mađarski Édeskút) naselje u općini Nedelišće i broji 497 stanovnika u 137 domaćinstava (2001.). Geografski gledano tu ravnica prelazi u bregovito područje. Slakovec je okružen šumama i lugovima. Čakovec je u samoj blizini (3 km zračna linija), dok do Varaždina ima 11 kilometara. Slakovec je, kao i Nedelišće i Pušćine, prilično snažno privredno središte, s osobito razvijenim obrtništvom.

Slakovcu notu osobnosti daje i Dom za starije i nemoćne Buza, ali i ribnjak Jegerseg. U njemu djeluju udruge: Dobrovoljno vatrogasno društvo osnovano 1931. godine, NK Sloboda Slakovec i teniski klub "C Lab". Za vjerski život specifične su kapelice svetog Križa i svetog Florijana, a Slakovec pripada župi Presvetog Trojstva Nedelišće. Svete mise služe se jednom tjedno i uz Proštenje.

Nekada je u tom mjestu bila Područna škola. Zbog premalog broja djece zatvorena je 1967. godine pa su osnovci počeli polaziti Područnu školu u Dunjkovcu.

Svojevrsni suveniri iz Slakovca mogu se pribaviti kod akademskog slikara Franje Horvata i izrađivača intarzija Zvonka Hampamera.


Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Slakovec treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.