Skopsko krajište

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Skopsko krajište

Skopsko—bosansko krajište
(nedostaje slika zastave) (nedostaje slika grba)
Zastava Grb

Skopsko-bosansko krajište 1455. godine
Geografija
Kontinent Evropa
Regija Balkan
Zemlja Osmansko carstvo
Prestonica Skoplje
Društvo
Zvanični jezici turski, govorni jezik: srpski
Religija Pravoslavlje, islam
Vladavina
Oblik vladavine Begovat
Osnivanje 1392.
Prestanak 16. vek
Status Bivša pokrajina
Događaji
Prethodnici i naslednici
Prethodile su: Nasledile su:
[[Datoteka:|22x20px|border]] Zemlja Brankovića Skopski sandžak (Osmansko carstvo)
[[Datoteka:|22x20px|border]] Kraljevina Bosna Bosanski sandžak (Osmansko carstvo)
Portal:Istorija

Skopsko krajište (Skopsko—bosansko krajište) je bila privremena administrativna jedinica Osmanskog carstva.

Istorija[uredi | uredi kod]

Osnovano je 1392. nakon osmanskog osvajanja Skoplja od srpskog oblasnog gospodara Vuka Brankovića. Posle sloma Vuka Brankovića 1396. godine, na prostoru njegove oblasti je postojala neka vrsta srpsko-turskog dvovlašća sve do 1455. godine, kada su Turci konačno u potpunosti potčinili ove krajeve. Za to vreme, pored Skoplja, osmanska vojska je imala svoju posadu u starom utvrđenju Zvečan na Ibru i utvrđenju Jeleč kraj Novog Pazara (ondašnje naselje Trgovište), a kadija je bio smešten u rudarskom mestu Gluhavica. Upravnici Skopskog krajišta bili su sultanovi zastupnici prema zapadu i nadzirali su susedne hrišćanske vazalne vladare. Kontrolisali su put prema Sjenici, Prijepolju i dalje prema Bosni.

Prvi upravnik krajišta bio je osvajač Skoplja Saruhanli paša Jigit-beg, u srpskim i dubrovačkim izvorima nazivan Pašait. Nasledio ga je sin Ishak koji je znatno proširio teritoriju krajišta i ojačao turski uticaj u Bosni. Godine 1448. kada je Ishakov sin Isa uspostavio stalnu vlast u srednjovekovnoj župi Vrhbosni, krajište je dostiglo najveći obim, a od tada se naziva još i Skopsko—bosansko krajište.

Krajište se sastojalo od više vilajeta. Termin vilajet se tada kosristio za niže upravne oblasti, da bi u narednim vekovima dobio drugačije značenje, od kada se koristi za upravne oblasti najvišeg nivoa u Osmanskom carstvu (pašaluke). Sredinom 15. veka krajište je obuhvatalo sledeće vilajete: Skoplje, Kalkandelen (Tetovo), Gornji i Donji Debar, Dugo Brdo, Reka, Čemernica, Veles, Prilep, Bitolj, Kičevo, Paštrik, Vlk, Priština, Zvečan, Jeleč, Ras, Sjenica, Nikšići (Vlasi Nikšići) i Hodidjed.

Nakon osmanskog osvajanja Kraljevine Bosne 1463. osnovan je Bosanski sandžak, čime je teritorija krajišta znatno umanjena.

Upravnici krajišta:

Literatura[uredi | uredi kod]

Šabanović, H. (1964) Krajište Isa-bega Ishakovića - zbirni katastarski popis iz 1455. Sarajevo: Orijentalni institut