Skip Beat!

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Skip-Beat)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Skip Beat!

Korice prvog izdanja mange Skip Beat, na kojoj je glavna junakinja Kyoko Mogami
スキップ・ビート!
(Sukippu Bīto!)
Žanrromansa, komedija, show business
Manga
AutorYoshiki Nakamura
IzdavačHakusensha
Izdavač na engleskomKanada Sjedinjene Američke Države Viz Media
DemografijaShōjo manga
MagazinHana to Yume
Originalno izdanje15. veljače 2002.još traje
Tomovi32
TV anime
RežijaKiyoko Sayama
ProducentHiroto Kumegai, Kousuke Suzuki, Shinji Horikiri
ScenaristMayori Sekijima
StudioHal Film Maker
MrežaTV Tokyo, TV Aichi, TV Hokkaido, TV Osaka, TV Setouchi, TVQ Kyushu Broadcasting Co., Ltd.
Originalno prikazivanje5. listopada 2008.29. ožujka 2009.
Epizode25

Skip Beat! (スキップ・ビート! Sukippu Bīto!?) japanska je romantična humoristična manga koju je napisala i ilustrirala Yoshiki Nakamura, a prvi je put objavljena 2002. Glavna junakinja je Kyoko Mogami, 16-godišnja djevojka koja otkrije da je njen prijatelj iz djetinjstva u kojeg je zaljubljena, Sho Fuwa, samo s njom kako bi mu ona bila domaćica te zaradila za njegove troškove, dok on radi na karijeri kako bi postao pop idol Japana. Ljutita, ali i slomljenog srca jer ju nije doista volio, ona se odluči osvetiti se tako što će ga nadvisiti u industriji zabave. Do ožujka 2013., objavljena su 32 sveska i jedan fanbook u Japanu, koji su objavljeni i u Sjedinjenim Američkim Državama. Priča u mangi i dalje traje. Po stripu je snimljena i anime serija koju je producirala tvrtka Hal Film Maker, a objavljena je 2008. Obuhvaća 25 epizoda.

Radnja[uredi | uredi kod]

Kyoko Mogami je 16-godišnja djevojka koji voli prijatelja iz djetinjstva, Shotara Fuwu, ali ju iznevjeri. Pošto je provela dobar dio djetinjstva u hotelu Shotarinih roditelja, ona je naučila puno o hotelijerstvu i sličnim ugostiteljskim poslovima, ali Shotaro nije htio preuzeti posao svojih roditelja te se radije odlučio za glazbenu karijeru. Sho, kako ga od milja zovu obožavatelji, upita Kyoko bi li ostavila srednju školu i život u Kyotu kako bi mu pomogla. Jednom u Tokiju, Kyoko se žrtvuje i ima i po nekoliko poslova kako bi mogla uzdržavati Shoa, te ne troši ništa za sebe. Sho na kraju uspeva te biva rangiran na sedmom mestu najpopularnijih slavnih ličnosti u Japanu. No jednog dana ona prečuje kako Shotaro govori o njoj sa svojim menadžerom, te ju nazove dosadnom i prosečnom devojkom. Kyoko otkriva i da je on samo bio s njom jer mu je trebala domaćica. Stoga se odluči osvetiti mu se. Dok ju odvode iz osiguranja, Sho joj uz podsmijeh kaže da bi joj najbolja osveta bila kada bi uspijela postati popularnija od njega.

Kyoko stoga promijeni svoj izgled te i sama stupi u šoubiznis, naravno uz puno izazova i otpora. Dok se penje na ljestvici popularnosti, malo po malo upoznaje zanimljive ljude, nove prijatelje ali i problematične osobe. Njen cilj je također vratiti svoj osjećaj za strast kojeg je izgubila kada joj je Sho slomio srce. Jednom upoznaje i Tsurugu Rena, koji ju isprva mrzi samo da bi ju kasnije zavolio. Kyoko ubrzo otkriva i drugi cilj, samopoštovanje koje isprva nije ni planirala.

Glasovi[uredi | uredi kod]

  • Marina Inoue - Kyoko Mogami
  • Katsuyuki Konishi - Ren Tsuruga
  • Mamoru Miyano - Shoutaro/Shou Fuwa
  • Atsuko Enomoto - Erika Kouenji
  • Ayako Kawasumi - Ruriko Matsunai

Recenzije[uredi | uredi kod]

Recenzija na siteu Anime-Planet.com dala je anime seriji ocjenu 8,5 od 10: "Jedna od stvari koje najviše mrzim u animeu, pogotovo romantičnom animeu, je slaba glavna junakinja - ona koja bez pitanja slijedi zgodnog dečka koji je potpuno ravnodušan prema njoj. Možda se to stvarno i događa u životu, ali bi zabava trebala biti eskapizam od kojeg uživate, a slaba damica koja je postala anime stereotip na koji gledamo s neodobravanjem će me prije naljutiti nego navesti na empatiju. U prvih 20 minuta, već osjećam mjehurić bijesa; Kyoko posvećuje cijeli život kako bi bila sluškinja Shou, idolu koji ju jedva registrira, a opet ga obožava. I onda se dogodi prevrat, i zadnje 2 minute dođu kao ugodno iznenađenje, postavljajući situaciju savršeno za ostatak serije. Naša naivna djevojka ima petlje, i to puno!" Ipak, kritičar je prigovarao zbog iznenadnog prekida serije: "Iako je Skip Beat potpuno neodoljiv te vas natjera da odmah idete pogledati sljedeću epizodu, moja očekivanja su ipak iznevjerena kada je serija iznenada stala usred zapleta."[1]

Kritičar na siteu theawesomecritics.com je također dao pozitivnu recenziju i ocjenu tri te hvalio junakinju koja je šarmantna upravo stoga jer je tako neobična i netipična od drugih anime junakinja: "Kyoko je divlja mlada djevojka i pitam se da li je zarobljena u pogrešnom animeu".[2]

Melissa Harper je hvalila i izvornu mangu kojoj je dala četvorku, iako je prigovarala što glavna junakinja Kyoko nakon promjene izgleda u drugom poglavlju uopće ne izgleda na istu Kyoko u prvom poglavlju, čak niti u obliku očiju. Zapisala je: "Kyoko u divljem pohodu je nešto najposebnije u cijelom ovom stripu." Prigovarala je i stoga jer je "podzaplet u kojem agencija za talente stvori poseban odjel za ljude koji nisu dovoljno dobri, kako bi ovi proradili na svojim problemima, prilično apsurdan."[3]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. KiraRin (13. ožujka 2010). „Skip Beat! Review”. anime-planet.com. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-18. Pristupljeno 26. travnja 2013. 
  2. Will (11. prosinca 2011). „Skip Beat! Review”. The Awesome Critics. Arhivirano iz originala na datum 2013-03-05. Pristupljeno 26. travnja 2013. 
  3. Melissa Harper (31. ožujka 2007). „Skip Beat! Review”. Anime News Network. Pristupljeno 26. travnja 2013. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]