Siromaštvo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Siromah)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Sirotinjska naselja, poput ovog u Jakarti, često služe kao ilustracija ekstremnog siromaštva u suvremenom svijetu

Siromaštvo je izraz koji označava nemogućnost zadovoljavanja osnovnih ljudskih potreba, odnosno nedostatak materijalnih sredstava nužnih za održavanje života i zdravlja. Pod osnovnim ljudskim potrebama se u tom smislu najčešće podrazumijevaju redovna ishrana, odnosno zaštita od prirodnih elemenata (stanovanje). U tom smislu, koji podrazumijeva nedostatak osnovnih potreba, se također koristi izrazi kao što su krajnje (destitucija) ili apsolutno siromaštvo.

Pojam siromaštva uključuje i stanje u kome je pojedina osoba u stanju zadovoljavati svoje osnovne potrebe, ali ne i druge potrebe (higijena, obrazovanje, rekreacija i sl.) koje se smatraju dijelom životnog standarda neke države. U tom se slučaju govori o tzv. relativnom siromaštvu.

Iako se kriteriji prema kojima se određuje siromaštvo razlikuju u različitim oblastima, kulturama ili epohama, smatra se kako je većina stanovništva tokom historije bila u stanju apsolutnog ili relativnog siromaštva. Tek je industrijska revolucija, a zajedno sa njome vezane ekonomske i društvene promjene, omogućile uvjete za uspješno uklanjanje siromaštva u razvijenim zemljama svijeta. Siromaštvo, koje se tradicionalno smatra glavnim uzrokom većine oblika suvremene društvene patologije, odnosno katalizatorom političke nestabilnosti i oružanih sukoba, još uvijek predstavlja problem u zemljama Trećeg svijeta.

V. također[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]