Sinopsis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Stranica Griesbachovog Synopsis Evangeliorum, sa grčkim tekstovima tri sinoptička evanđelja poredanim u stupce.

Sinopsis[α 1] ili pregled, nacrt, skica, uporedni pregled većeg broja sličnih stvari, poređenje spisa koji govore o istom predmetu.

Na primjer sinopsa evanđelja je poređenje glava iz evanđelja koja isto ili slično pričaju život Isusa Krista, naročito iz evanđelja Matije, Marka i Luke, a koja se, za razliku od Jovanovog, zovu sinoptična evanđelja.

Sinopsis književnog teksta je kompendij ili sažetak jednog književnog djela, čiji je cilj razjasniti središnju strukturu i njezine temeljne artikulacije. Historijski sinopsis je historiografski tekst u kojem se izlaganje odvija istodobnim sučeljavanjem – uglavnom u različitim stupcima – historijskih događaja iz istog razdoblja, ali koji su se dogodili na različitim mjestima, na način da se čitatelju nudi neposredna usporedba i mogućnost uspostavljanja korelacija, afinitetom ili kontrastom.

Na kinematografskom području sinopsis je prvi nacrt teme filma, odnosno vrlo kratak sažetak radnje sveden čak na jednu otipkanu stranicu, čime se lako pronalaze glavne točke.

U vojnom žargonu, sinopsis je svaki od sintetičkih i praktičnih tekstova za učenje specifičnih disciplina predviđenih programom obuke učenika škola ili pojedinačnih specijalističkih tečajeva. Obično se, sa obzirom na formalno povjerljivu prirodu teme, svaki sinopsis posuđuje studentu i preuzima na kraju tečaja.

Također možemo pronaći sinopsise na području organizacijske teorije, kao što je rješavanje problema, te u istraživanju za usporedbu izjava i uzoraka u slučajevima utemeljenim na dokazima.

Bilješke[uredi | uredi kod]

  1. Iz latinskog synopsis, „skupni pregled”; iz grčkog σύν (zajendno) i ὄψις (vid, pregled).

Bibliografija[uredi | uredi kod]