Simon Bar Giora

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Simon bar Giora
Smrt70
Rim
Uzrok smrtipogubljenje
Poznat/a popoticanje i sudjelovanje u Velikom jevrejskom ustanku, vođenje jedne od suparničkih ustaničkih frakcija

Simon Bar Giora (poznat i pod imenom Simeon Bar Giora ili Simon Ben Giora ili Shimon Bar Giora, ? - 70) bio je jedan od vođa jevrejskih ustanika za vrijeme Velikog ustanka u Judeji.

Simon se prvi put spominje kao vođa improvizirane seljačke vojske koja je godine 66. na samom početku ustanka uspjela razbiti rimsku vojsku koja je pokušala intervenirati sa sjevera. Njegov uspjeh mu je donio veliku popularnost, ali i nemilost drugih ustaničkih vođa koji su uglavnom pripadali jevrejskoj aristokraciji i višoj klasi. Simon je na to reagirao tako što su on i njegovi bogataši počeli napadati i pljačkati bogate Jevreje, čime je ustanak dobio i karakter građanskog rata, odnosno klasne revolucije.

Kada su ostali ustanički vođe protiv njega pokrenuli vojsku, neko se vrijeme sklonio u Masadi, a potom ponovno okupio vojsku i godine opsjeo Jeruzalem. Zelotski vođe su pokušali razbiti opsadu zarobivši mu ženu, ali je Simon na to reagirao rezavši ruke svakome tko bi pokušao napustiti grad. Obeshrabreni, zeloti su mu pustili ženu.

U proljeće 69. Simon je konačno primljen u grad nakon što su među zelotima izbili sukobi između pristaša i protivnika Ivana Giskalskog. Međutim, ni Simonova revolucionarna vojska nije uspjela spriječiti nastavak sukoba između tri frakcije, koja je značajno iscrpila grad i bitno otežala njegovu obranu. Kada je došlo do rimske opsade godine 70. Simon se istakao okrutnošću prema svakome tko se pokušavao predati ili pobjeći Rimljanima. Kada je Jeruzalem kasnog ljeta pao, Simon se pokušao skrivati u podzemnim prolazima, ali je ubrzo ostao bez hrane te su ga Rimljani zarobili. Doveden je u Rim gdje je paradiran u Titovom trijumfu, potom ritualno bičevan i zadavljen.

Izvori[uredi | uredi kod]