Silvo Plut

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Silvo Plut (Novo mesto, 29. maj 1968. – Ljubljana, 28. april 2007), slovenački ubica.[1]

Dana 16. februara 1990. godine je ubio Marjancu Matjašič. Nakon što ju je ubio, iskasapio joj je organe i pobegao. Policija ga je ubrzo uhapsila, a zatim je osuđen na 15 godina zatvora.

Kaznu je izdržao u Zavodu za izvršenje kazni zatvora u Sloveniji, odakle je posle 13 godina prevremeno pušten zbog dobrog ponašanja. Ubrzo nakon toga, otputovao je u Srbiju gde je učestvovao u nekoliko pljački, do 18. novembra 2004. godine kada je ubio svoju drugu žrtvu Jasminu Đošić. Čak i njeno telo je kasnije nađeno iskasapljeno i unakaženo.

Zatim je pobegao nazad u Sloveniju, gde je odmah uhapšen po nalogu Slovenačke policije u vezi sa pljačkom u Sloveniji. Zbog nedostatka dokaza, kasnije je oslobođen i pušten, a javnost ove dve zemlje postaje ogorčena. Zbog zakona Slovenija nije mogla da isporuči Pluta Srbiji, tako da je Plut ostao na slobodi.

Dana 24. februara 2006. godine kidnapuje bračni par, Mira i Ljubicu Ulčar, kasnije je silovao i ubio Ljubicu, a Miro je uspeo da pobegne.

Okružni sud u Ljubljani ga je 2. oktobra 2006. proglasio krivim za ubistvo Ljubice Ulčar i pokušaj ubistva Mira Ulčara. Presuda od 45 godina zatvora bila je ukinuta zato što prema slovenačkom zakonu maksimalna kazna zatvora za taj zločin je 30 godina. U kaznu mu je uzeto i vreme koje je proveo u pritvoru.

U Srbiji je Plut 26. aprila 2007. godine osuđen na 40 godina zatvora, zbog ubistva Jasmine Đošić i nekoliko krađa.

Plut je kaznu do pravosnažnosti služio u zatvoru na Povšetovoj, gde je 28. aprila pronađen mrtav. Izvršio samoubistvo na način koji je bio konzumiranja previše umirujućih tableta.

Silvo Plut je slovenački rekorder po tome što su ga prvostepeni sudovi osudili na više od 116 godina zatvora.[2]

Njegov rođak Bojan Plut je takođe ubica.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Sodelavci 24ur.com, Plut stroril samomor, pridobljeno 28. aprila 2007, ob 11.06, http://www.24ur.com Arhivirano 2007-04-30 na Wayback Machine-u
  2. Dnevni časopis Slovenske novice, 28. april 2007

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]